Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Mesna industrija - največja posledica globalnega segrevanja ter lakote na planetu

12430 OGLEDOV 44 KOMENTARJEV

Spoštovani ,

Preko televizije sem informirana, da se v Državnem zboru pogovarjajo o večjih davkih na prevozna sredstva, ki veliko več onesnažujejo okolje, kot manjša vozila, ki naj bi bila zaradi tega manj obdavčena.

To bi lahko povezali z mesno industrijo ter prehrano, ki ima bistveno vlogo pri onesnaževanju okolja. Ravno pravi čas , da se spomnimo, da bi lahko tudi mesno industrijo ter porabo obremenili z večjimi davki, kajti dejstva so :

- živinoreja predstavlja največjo grožnjo okolju in tudi povzroča več toplogrednih plinov kot celoten svetovni promet.

- Onesnaženost morij s težkimi kovinami in nenormalno umiranje rib zakon setve in žetve pripisuje ljudem. Ribe lovijo brez pomislekov, jih pomorijo in človek jih brez pomislekov poje.

- zaradi živinoreje nastane letno 115 milijonov ton plina metana. Metan je 21-krat močneje delujoč toplogredni plin kot CO2.

- vsak človek, ki uživa meso, ni samo soodgovoren za okoljsko škodo in klimatsko katastrofo, pač pa tudi za lakoto v tretjem svetu. Živina bogatih držav poje večino rastlin iz revnih držav.

- 90% uničenja tropskih deževnih gozdov je posledica masovne živinoreje.

- proizvodnja mesa in mleka je kriva za 85 % erozije tal – to je 24 milijard ton letno.

- velik, sočni zrezek, ki ga nekateri obožujejo, a se ne zavedajo, da hkrati s tem kosom mesa porabijo okoli 10.000 litrov vode. Govedo, iz katerega izvira ta zrezek, toliko vode ni le popilo, ampak se je voda porabila za proizvodnjo krme. Tudi v klavnici teče veliko vode.

- živinoreja je eden od glavnih krivcev za globalno segrevanje in posledično tudi suše. Poleg tega se za pridelavo enega zrezka porabi več kot 10 tisoč litrov vode.

- glede človekovega odnosa do narave na splošno pa velja poudariti, da ljudje sicer smo gospodarji narave, vendar ne v smislu izkoriščevalcev, temveč odgovornih skrbnikov!

In še dejstva :

Britanski fizik Alan Calverd piše v Svetu fizike : » Za zmanjšanje količine toplogrednih plinov CO2 v atmosferi ni potrebno zmanjšati porabe kurilnega olja in plina, pač pa bi moralo človeštvo spremeniti svoje prehranjevalne navade. Če bi bili vsi ljudje vegetarijanci, bi bilo globalno segrevanje mogoče nadzorovati. »

Meso omogoča nastanek diabetesa, povzroča debelost, škoduje kostem, povzroča vnetja in bolečine, prispeva k srčnemu infarktu in arteriosklerozi, je rizični faktor za nastanek raka. Strokovnjaki iz izkušnje že dolgo vedo : Brez mesa živimo bolj zdravo.

Lahko bi protestirali proti taktiki zamegljevanja in poneumljanja s strani uradnih oseb, ki imajo uživanje mesa za neškodljivo, in zvišali prispevek za uživalce trupel.

Pišem vam idejo, če bi morda začutili izvornega človeka in videli pravičnost do živali ter narave, če jo že ljudstvo po večini več ne vidi ( kar je žalostno ), ter s tem istočasno pomagali tudi tistim, ki denar resnično potrebujejo, saj se je država res zelo podražila.

Predlagam tudi, da podpirate večjo ponudbo vegetarijanske hrane v gostilnah, restavracijah…

Saj gre pri mesni industriji za kolektivni zločin kozmičnih razsežnosti . To občutimo tisti, ki ne ubijemo svoje vesti.

Torej, pomagajmo pri ozaveščanju ljudi. In istočasno še drugim, tudi živalim.

V upanju za dobro ljudi, živali, narave,

S spoštovanjem in ljubeznijo

K.S.

še dodatna dejstva :

Za proizvodjo 1kg mesa je potrebno 7-16 kg žita ali soje. Pri "oblikovanju" žita v meso se s tem umetnim podaljševanjem prehranjevalne verige izgubi 100% vlaknin. Mesojedstvo je torej najbolj učinkovit način uničevanja razpoložljive hrane. Na površini, potrebni za predelavo 1 kg mesa, bi lahko v istem času pridelali 200 kg paradižnika ali 160 kg krompirja. Zaradi lakote vsak dan na svetu umre 40.000 otrok. Množična reja živali v zahodnem svetu je eden izmed glavnih krivcev za lakoto v tretjem svetu. Za človeško prehrano je vsako leto pobitih okoli 50 milijard živali.

20 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I izbrisanuporabnik 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 9. 2010

<style type="text/css"></style>Službi Vlade RS za podnebne spremembe

Na Službi Vlade RS za podnebne spremembe se v veliki meri strinjamo z dejstvi glede živinoreje, ki jih navaja zgoraj navedena pobuda. Po našem poznavanju podatkov sicer na globalni ravni živinoreja prispeva 11 % k globalnim emisijam, kar je nekoliko manj kot promet, katerega delež globalnih emisij toplogrednih plinov je po IPCC 13 % (IPCC). V Sloveniji kot tudi v drugih razvitejših državah pa je situacija drugačna, saj promet prispeva precej več od kmetijstva: v Sloveniji je bil v 2008 delež emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva 9 %, delež emisij iz prometa pa 29 %.

Na Službi Vlade RS za podnebne spremembe pripravljamo Podnebno strategijo in Zakon o podnebnih spremembah, katerih cilj je, da bi onesnaževanje s toplogrednimi plini imelo svojo ceno, to pomeni, da bi cena CO2 in drugih toplogrednih plinov bila vključena v ceno proizvodov, pri proizvodnji katerih ti izpusti nastajajo. Tako bi onesnaževalec plačal za škodo ki jo naredi okolju oz. bi se v večji meri uveljavil princip okoljske politike »onesnaževalec plača«. To pomeni, da bi bilo tudi v ceni mesa upoštevano onesnaževanje s toplogrednimi plini, ki nastaja pri živinoreji. Predlog zakona predvideva tudi uvedbo »ogljičnega odtisa«, s katerim bi se označevali proizvodi. Predlog zakona je na voljo na spletni strani http://www.slovenija-co2.si/index.php/forum/view-postlist/forum-8-javna-obravnava-osnutka-zakona-o-podnebnih-spremembah/topic-15-vabilo-k-posredovanju-pripomb-na-osnutek-zakona-o-podnebnih-spremembah. Informacije pa bodo v 14-dneh na voljo tudi na naši spletni strani, ki jo te dni vzpostavljamo.

V nadaljevanju je še nekaj informacij o emisijah toplogrednih plinov iz kmetijstva v Sloveniji in o politikah za njihovo zmanjševanje.

Delež toplogrednih plinov iz kmetijstva v Sloveniji počasi pada od 11,3 % v 2000 na 9,3 % v 2008, absolutno pa so v 2004-2007 naraščale.

V kmetijstvu 2/3 emisij toplogrednih plinov nastane iz živinoreje - od tega polovica iz fermentacije prebavil, kar je vezano na število glav živine, in polovica iz živinskih gnojil (večji del skladiščenje gnojil, ostalo zaradi gnojenja s temi gnojili). Potencial zmanjševanja emisij TGP iz kmetijstva je predvsem segmentu ravnanja z gnojem. Zmanjševanje emisij v prvem segmentu – iz fermentacije prebavil, pa je vezno na zmanjševanje obsega živinoreje. Pri tem pa je treba upoštevati, da ima Slovenija visok delež hribovitih in travnatih površin, ki so najprimernejše ravno za živinorejo, še posebej za eko kmetijsko pridelavo. Zmanjšanje živinoreje bi sicer znižalo emisije toplogrednih plinov iz kmetijstva in omogočilo določeno povečanje domače pridelave rastlinskih proizvodov. Vendar na ta način ne bi mogli izkoristiti vseh kmetijskih površin, potrebovali pa bi dodatne investicije in povečan obseg dela na kmetijah. Predvsem pa bi bila taka sprememba odvisna od razvoja povpraševanja po živalskih proizvodih.

Ukrepi v Operativnem programu zmanjševanja emisij iz kmetijstva so:

  • Povečanje učinkovitosti reje domačih živali
  • Uvajanje anaerobnih digestorjev za proizvodnjo bioplina
  • Povečanje obsega pašne reje goved
  • Racionalno gnojenje kmetijskih rastlin z dušikom.

Prva dva se intenzivno izvajata:

  • v letu 2007 je se raba bioplina iz kmetijstva povečala za 800%. Seznam bioplinarn, ki so kvalificirani proizvajalci električne energije in so zato upravičeni do podpor pri proizvodnji električne energije, je tem naslovu: http://www.agen-rs.si/porocila/RegisterDeklaracij.aspx#technology19.
  • vzpostavljen je sistem za spremljanje učinkovitosti reje mesa in emisij pri reji krav molznic.

V okviru ukrepa Povečanje učinkovitosti reje domačih živali je bil v letu 2009 zagotovljen neprestan dostop do podatkov o emisijah toplogrednih plinov pri prireji mleka. Možnost za dostop do individualnih podatkov za svojo kmetijo je imelo na dan 30.11. 2009 4.715 rejcev molznic, ki so skupaj redili 77,4 % vseh molznic v državi. Rejce v kontroli prireje mleka so poleg tega z rednimi mesečnimi izpisi po pošti in s sumarnimi pregledi seznanjali s podatki o prireji mleka in z nekaterimi informacijami, ki so pomembne za zagotavljanje učinkovite prireje mleka. Naloge je v okviru strokovnih nalog v živinoreji, ki jih financira MKGP, izvedel Kmetijski inštitut Slovenije.

Do konca letošnjega leta naj bi začel delovati tudi modul, ki bo omogočal spletno informiranje rejcev pitovnega goveda o emisijah toplogrednih plinov na ravni posameznih živali in primerjavo njihovih rezultatov z rezultati drugih rejcev, t.j. s povprečjem na ravni države in po posameznih pasmah goved. V letu 2009 so se začele priprave za vzpostavitev toka podatkov o masi klavnih trupov in klavni kakovosti zaklanih pitancev iz slovenskih klavnic v Centralno podatkovno zbirko GOVEDO, kjer so zbrani drugi potrebni podatki za oceno emisij toplogrednih plinov. (OP-TGP 1).

Odziv Ministrstva za gospodarstvo

Na Ministrstvu za gospodarstvo problem poznamo in smo že ukrepali v okviru svojih pristojnosti. Zaradi blažitve tega problema je bil v podporno shemo za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije vpeljan poseben bonus za proizvajalce, ki proizvajajo električno energijo iz bioplina, ki je v večji meri proizveden iz gnoja in gnojevke.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

MKGP se zahvaljuje za posredovana razmišljanja in pobude, ki jih predlagatelji izražajo v predlogu 971. Ker so v predlogu nanizana številna mnenja, lahko odgovorimo lahko le na konkretno vprašanje glede večje podpore vegetarijanski prehrani v restavracijah in gostilnah. Na ministrstvu ocenjujemo, da omenjene pobude ne moremo podpreti, saj ponudbo hrane v gostilnah in restavracijah urejuje prosti trg glede na povpraševanje potrošnikov.

Priloge:

Komentarji