Predlog za prepoved kajenja v obratih kjer se streže hrana
Spoštovani,
v imenu številnih državljank in državljanov, ki se v gostinskih lokalih želijo sproščeno in zdravo prehranjevati, predlagamo sprejem ukrepa, s katerim bi se v Sloveniji uvedla prepoved kajenja na zunanjih terasah gostinskih obratov, kjer se streže hrana.
Utemeljitev predloga:
1. Varovanje zdravja nekadilcev
Čeprav gre za odprte prostore, je izpostavljenost pasivnemu kajenju na terasah visoka, še posebej v primerih, ko so mize gosto postavljene, ko so prostori delno pokriti ali obdani z vetrnimi zaščitami. Nekadilci so tako med uživanjem hrane proti svoji volji izpostavljeni škodljivim snovem.
2. Kakovost kulinarične izkušnje
Obroki v gostinskih obratih naj bi predstavljali prijetno doživetje. Dim in vonj cigaret pa zmanjšujeta užitek ob hrani ter kvarita gastronomsko izkušnjo tako domačim gostom kot tudi turistom.
3. Skladnost z zdravstvenimi smernicami in praksami v tujini
Številne evropske države so že uvedle strožje omejitve kajenja na zunanjih površinah, kjer se streže hrana in pijača. Takšni ukrepi dokazano prispevajo k boljši javni percepciji gostinskih obratov ter k varovanju javnega zdravja.
4. Spodbujanje zdravega življenjskega sloga in zaščita otrok
Prepoved bi zmanjšala izpostavljenost otrok in mladostnikov tobačnemu dimu ter s tem prispevala k normalizaciji okolja brez cigaretnega dima.
Predlagani ukrep:
Popolna prepoved kajenja na vseh terasah in zunanjih površinah gostinskih obratov, kjer se streže hrana.
Možnost posebnih ločenih kadilskih prostorov (če jih gostinci želijo urediti), ki ne bi smeli biti del prostorov za strežbo hrane in pijače.
Zaključek:
Predlagani ukrep je namenjen varovanju zdravja prebivalcev, izboljšanju kakovosti bivanja in prilagajanju Slovenije evropskim praksam na področju zaščite pred pasivnim kajenjem. Prepričani smo, da bi s tem ukrepom dvignili raven gostinske ponudbe in zadovoljstva gostov, hkrati pa prispevali k bolj zdravemu okolju za vse.