Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vsak nov material naj bo testiran ali je dolgoročno škodljiv zdravje, preden lahko pride na trg

295 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Še vedno se uporablja pri shranjevanju hrane stiropor, ki je, ko se segreje, zelo škodljiv za zdravje, kako je to mogoče?

Namreč že nekajkrat se mi je zgodilo, da se mi je pri dostavi jedi iz restavracije, hrana je bila še vroča, stiropor dobesedno stopil v hrano in sem ga v hrani tudi okusila (zeloč pomfrit).

Kako je možno v 21. stoletju, da se uporabljajo ne dovolj preizkušeni materiali (kot se je uporabljal npr. azbest še ne tako dolgo nazaj in še mnogo jih je uporabljenih danes, npr svinec in škodljiva plastika)

Predlagam torej, da bi se moral vsak nov material testirati za dolgoročne učinke na zdravje, preden lahko pride na trg.

30 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR n ninjaninja333 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 4. 2025

Skupni odziv Ministrstva za zdravje, Urada za kemikalije in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

V Sloveniji in Evropski uniji je zagotavljanje varnosti potrošnikov in okolja zelo pomembno, zato že obstajajo obsežni zakonski okviri, ki določajo varnostne zahteve za materiale in kemikalije. Med najpomembnejšimi so:

  • Uredba REACH (ES 1907/2006), ki zahteva, da morajo proizvajalci in uvozniki kemikalij dokazati varnost svojih izdelkov, preden jih dajo na trg,
  • Uredba o materialih v stiku s hrano (ES 1935/2004), ki določa varnostne zahteve za embalažo in kuhinjske pripomočke,
  • Uredba o kozmetičnih izdelkih (ES 1223/2009), ki strogo nadzoruje varnost sestavin v kozmetiki,
  • predpisi o varnosti igrač, elektronike, tekstila in drugih potrošniških izdelkov, ki prav tako vključujejo teste na prisotnost nevarnih snovi, kot so svinec, ftalati in formaldehid.

Testiranje dolgoročnih učinkov kemikalij in materialov je zahtevno. Raziskave, ki bi lahko dokazale škodljivost določenih novih snovi, ki šele prihajajo v uporabo, je dolgotrajno. V zadnjem času se sicer uveljavljajo alternativne metode, kot npr. laboratorijske simulacije, računalniško modeliranje in epidemiološke študije, vendar te metode še niso popolna zamenjava za klasične eksperimentalne raziskave.

Zakonodaja na področju kemikalij sledi znanstvenemu in tehnološkemu napredku in se sproti posodablja takoj, ko se pojavijo novi znanstveni dokazi o potencialni škodljivosti določenih snovi.

Če povzamemo, materiali, ki prihajajo v stik z živili, se testirajo, še preden se lahko dajo na trg, vendar trenutno ne obstajajo testiranja, ki bi lahko presodila vse potencialne dolgotrajne učinke na zdravje ljudi.

Uporaba embalaže iz stiropora je načeloma varna, če se upoštevajo pravila glede njene uporabe.

Stiropor je plastika, ki nastane s polimerizacijo stirena. Stiren (ustrezne kakovosti) je snov, ki se za proizvodnjo materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili, glede na zahteve trenutne zakonodaje na tem področju lahko uporablja. Na nivoju Evropske komisije se v zadnjem obdobju obravnavajo pobude in najnovejša spoznanja, na podlagi katerih bi se bolj natančno opredelila uporaba materialov in izdelkov na osnovi stirena.

Po določilih zakonodaje sestavine materiala in izdelka, namenjenega za stik z živili, ne smejo prehajati v živila v količinah, ki bi lahko ogrožale zdravje ljudi, povzročale nesprejemljivo spremembo v sestavi živil ali povzročale poslabšanje njihovih organoleptičnih lastnosti. Proizvajalec oziroma tisti, ki daje materiale in izdelke, namenjene za stik z živili v promet, mora zagotoviti potrebna navodila za varno in ustrezno uporabo, ki jih je treba upoštevati.

V opisanem primeru je šlo za neprimerno uporabo materiala (previsoka temperatura stika materiala z živilom), ki je povzročila, da se je stiropor stopil in je zato hrana imela nesprejemljiv priokus in seveda tudi spremenjeno sestavo. Hrana je bila prevroča in je bila zato uporaba embalaže iz stiropora neustrezna. Predlagamo vam, da se v takšnih primerih nemudoma obrnete na pristojni nadzorni organ – Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Komentarji