Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Davčno preverjanje izvora premoženja

327 OGLEDOV 28 KOMENTARJEV

Veliko je ljudi, ki imajo več nepremičnin, nihče pa ne preverja, kako so do te nepremičnine prišli oz. kako so si jo lahko privoščili.

Samostojni podjetnik z dobrih 100.000 EUR letnega prometa in 25.000 EUR izkazanega letnega dobička v pičlih 5 letih pridobi dve stanovanji (v vrednosti vsaj po 250.000 EUR vsako), na dve leti kupuje nov gliser, ima hišo, vredno slab milijon, pa še več apartmajev na morju, lansko leto pa je svojega BMW zamenjal za 120.000 EUR vrednega novega Mercedesa... Vse brez posojil... Od kod denar? Na veliko "kompenzira" in posluje gotovinsko, davke pa plača... kdo?

Mlajši javni delavec s slabo plačo (zato so stavkali) iz najemniškega stanovanja po nekaj letih dela "preide" v lastno nepremičnino, ki jo je kupil v tretji podaljšani fazi, zanjo pa plačal dobrih 500.000 EUR, pri čemer nepremičnina ni obremenjena s posojilom, prav tako pa ni prejel nobenega denarja "od doma", saj se je sprl z vsem sorodstvom. Tudi tukaj nihče ne preveri, od kod mu denar, kljub temu, da je davčna pri nakupu odmerila davek na promet z nepremičninami.

Petčlanska družina, on je solastnik družbe, ki preprodaja rabljene avtomobile, ona gospodinja, otroci vsi v osnovni šoli, zraven pa hiša z bazenom in apartma, oboje na Hrvaškem, kupljeno v enem samem letu kot fizična oseba (!?) otroški dokladi čez 500 EUR, dodatek za velike družine... nepremičnine, seveda, pri nas niso "registrirane" pri odmeri socialnih prejemkov...

Zaradi navedenega predlagam, da država končno združi vse svoje baze podatkov in preveri, koliko "presežnega" premoženja posameznik ustvari glede na prikazane prihodke. Tako je v tujini, pri nas pa... si zakrivamo oči. Če bi država bolj vestno pobirala davke - pa ne tako, da na polno ožema tiste, ki jih plačujejo, ampak bi vestneje pobirala tisto, kar ji pripada - in bolj vestno delila socialne transfere, potem bi bila državna blagajna bolj polna, posledično pa bi lahko kakšno trošarino ukinili, pa kakšen davek morda celo znižali, katerega od načrtovanih pa že pred samo uvedbo povsem opustili.

Če država analize in primerjave kljub računalniški podpori ni zmožna, predlagam, da država izdela sistem prijavljanja, v katerem bi davčni organi morali stanje preveriti in ustrezno ukrepati. Bodimo pošteni - za preveritev prihodkov (bilanca ali dohodninska napoved) in preveritev obsega premoženja posameznega davčnega zavezanca (zemljiška knjiga, register vozil...) je potrebno le nekaj klikov, ki so davčnikom omogočeni že sedaj... Tako se lahko hitro ugotovi, katera prijava ja utemeljena in katera zlonamerna (do tega bo namreč nedvomno prihajalo bodisi zaradi zavidanja bodisi zaradi maščevanja).

Ko bi taki postopki stekli in bi nekaj takih oseb tudi kazensko odgovarjalo zaradi utaje davkov in goljufije pri pridobitvi sredstev iz naslova socialnih transferov, bi se red verjetno do določene meje vzpostavljal že sam od sebe. Da o tem, da bi lahko na tak način pravičneje in bolj racionalno delili socialne transfere, niti ne govorimo.

GLASUJ ZA

51 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tribe 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji