Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Ukinitev subvencij za trošarine na fosilna goriva

28 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Predlagam, da vlada ponovno vključi določilo o ukinitvi subvencij za trošarine na fosilna goriva v podnebnem zakonu, ali pa razpiše referendum, kjer bi državljani imeli priložnost odločati o tem vprašanju.

Utemeljitev predloga:

1. Doseganje podnebnih ciljev:

Ukinitev subvencij za fosilna goriva je ključnega pomena za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. S tem ukrepom lahko učinkovito zmanjšamo rabo fosilnih goriv in spodbudimo prehod na bolj trajnostne vire energije, kar je nujno za doseganje nacionalnih in mednarodnih podnebnih ciljev.

2. Spodbujanje trajnostnega prevoza:

Subvencije za fosilna goriva umetno zadržujejo nizke cene in povzročajo izkrivljanje trga. Njihova ukinitev bi ustvarila bolj pravične pogoje za razvoj in uporabo trajnostnih prevoznih sredstev, kot so javni prevoz, električna vozila in železniški promet.

3. Finančna učinkovitost in okoljski prispevki:

Cene goriv, ki upoštevajo dejanske stroške vplivov na okolje, bodo prispevale k bolj odgovorni potrošnji in zmanjšanju nepotrebnih voženj. To pomeni tudi zmanjšanje onesnaženja zraka in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, predvsem v urbanih območjih.

4. Uporaba sredstev za trajnostne rešitve:

Prihranki iz ukinitve subvencij za trošarine na fosilna goriva bi se lahko preusmerili v financiranje trajnostnih energetskih projektov, izboljšanje javnega prevoza in razvoj alternativnih virov energije. To bi pospešilo prehod na nizkoogljično družbo in zmanjšalo odvisnost od fosilnih goriv.

5. Mednarodne zaveze:

Slovenija se je zavezala k ukinitvi subvencij za fosilna goriva v številnih mednarodnih dokumentih. Uresničitev teh zavez bi utrdila našo zavezanost k podnebno nevtralni prihodnosti in izboljšala naš ugled na mednarodni ravni.

Predlog:

1. Ponovna vključitev določila o ukinitvi subvencij za trošarine na fosilna goriva:

Predlagam, da vlada ponovno preuči svojo odločitev in v podnebni zakon vključi določilo o ukinitvi subvencij za trošarine na fosilna goriva. Hkrati predlagam, da se določi jasen časovni okvir za postopno ukinitev teh subvencij, s ciljem doseči popolno ukinitev do leta 2030.

2. Razpis referenduma:

Če se vlada ne odloči za ponovno uvedbo tega določila, predlagam, da razpiše referendum, kjer bodo državljani imeli priložnost neposredno odločati o tej pomembni tematiki. Referendum bi omogočil večjo transparentnost in sodelovanje javnosti pri sprejemanju odločitev, ki vplivajo na naše okolje in prihodnost.

Zahvaljujem se vam za obravnavo mojega predloga. Verjamem, da bo upoštevanje teh predlogov prispevalo k bolj trajnostnemu in okolju prijaznemu razvoju naše družbe.

AVTOR S Srecko31 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

del predloga, ki se nanaša na razpis referenduma, ni v pristojnosti Vlade RS, saj referendum v skladu z Ustavo RS in Zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi razpiše državni zbor na zahtevo tretjine poslancev, državnega sveta ali najmanj štirideset tisoč volivcev

Komentarji