12. 5. 2025
Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
V zvezi s predlogom MDDSZ pojasnjuje, da je področje subvencionirane študentske prehrane, ki je v pristojnosti MDDSZ, v skladu z Zakonom o subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 86/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – ZUPŠ in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljevanju besedila: zakon), urejeno na način, da se ponudnike subvencionirane študentske prehrane izbere na javnem razpisu v skladu s predpisi o izvrševanju proračuna. V javnem razpisu se kot prednostni kriterij upošteva kakovost hrane in njena cena. V skladu s Pravilnikom subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 72/14, 27/23 in 110/24; v nadaljevanju besedila: pravilnik) se javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane (v nadaljevanju besedila: javni razpis) objavi za obdobje dveh let. Ponudbe se zbirajo enkrat letno v roku, ki je določen v javnem razpisu. Osnovni namen subvencionirane študentske prehrane je, da se študentom med študijskimi obveznostmi zagotovi vsaj en topel obrok dnevno.
MDDSZ pri pripravi javnega razpisa redno sodeluje z drugimi deležniki, med njimi Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju besedila: NIJZ), ki tudi pripravlja smernice zdravega prehranjevanja za študente, Ministrstvo za zdrave, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in predstavniki izvajalca Študentske organizacije Slovenije.
V letu 2024 so pri pripravi javnega razpisa, poleg zgoraj omenjenih, sodelovali tudi predstavniki Strateškega sveta za prehrano, predstavniki Univerze v Ljubljani oziroma Fakultete za družbene vede in predstavniki Društva Iskra.
Glavna naloga je bila priprava predlogov za izboljšanje subvencionirane študentske prehrane predvsem v smeri bolj dostopne in zdrave prehrane za študente. Izoblikovanih je bilo veliko predlogov, ki prispevajo v večji dostopnosti subvencionirane študentske prehrane za vse študente, za kar menimo, da je korak v smeri bolj zdravega prehranjevanja.
Nadalje pojasnjujemo, da je MDDSZ v luči izboljšanja sistema subvencionirane študentske prehrane že sprejelo nekaj ukrepov, s katerimi želi subvencionirano študentsko prehrano izboljšati predvsem v smeri bolj dostopne in zdrave prehrane za študente. MDDSZ v javni razpis redno vključi in v največji možni meri upošteva priporočila in smernice zdravega prehranjevanja za študente, ki jih pripravlja NIJZ.