Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Reforma delovanja sodnih izvedencev v zdravstvu

124 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Obračamo se na vas z nujno pobudo za spremembo zakonodaje in predpisov, ki urejajo delovanje sodnih izvedencev na področju zdravstva v Sloveniji. Trenutna ureditev namreč kaže na resne pomanjkljivosti, ki lahko vodijo do nepravilnih sodnih odločitev, ogrožanja pacientovih pravic in kršitve temeljnih načel pravičnosti.

Ozadje in problematika

Sodni izvedenci v zdravstvu igrajo ključno vlogo pri presoji medicinskih vprašanj v sodnih postopkih. Njihova strokovnost in nepristranskost sta ključni za pravično in objektivno odločanje v sodnih zadevah, kjer so ogrožena zdravje, življenje in pravice posameznikov. Vendar pa trenutna ureditev imenovanja in nadzora nad delom sodnih izvedencev ne zagotavlja ustrezne kakovosti, transparentnosti in odgovornosti.

Na področju urologije je trenutno sodni izvedenec oseba, ki ima resne omejitve pri izvajanju svoje medicinske prakse zaradi zdravstvenih težav in starosti. Omenjeni izvedenec je že povzročil resne poškodbe pacientov, kar vodi do dvoma v njegovo usposobljenost in zmožnost objektivnega in strokovnega opravljanja funkcije sodnega izvedenca. Poleg tega je drugi sodni izvedenec na istem področju dolgoletni sodelavec in prijatelj prvega, kar postavlja pod vprašaj njuno nepristranskost. Med zdravniki kroži nepisano pravilo, da sodni izvedenci nikoli ne podajo negativnega mnenja o delu svojih kolegov, kar vodi v pomanjkanje objektivnosti in zmanjšuje zaupanje javnosti v sodni sistem.

Predlogi za spremembo

Da bi zagotovili visoko raven strokovnosti, nepristranskosti in transparentnosti pri delu sodnih izvedencev, predlagamo naslednje spremembe:

Prenova sistema imenovanja sodnih izvedencev:

Strog in neodvisen postopek izbire: Imenovanje sodnih izvedencev naj poteka po strogo določenih merilih, ki zagotavljajo strokovnost in nepristranskost. V izborno komisijo naj bodo vključeni neodvisni strokovnjaki z različnih področij medicine ter pravniki.

Obvezna periodična ocena usposobljenosti: Sodni izvedenci naj bodo periodično ocenjevani glede na njihovo strokovnost in aktualnost znanja, pri čemer naj se upošteva tudi njihovo praktično delo v medicini.

Vključitev tujih strokovnjakov: V primerih, kjer obstaja sum pristranskosti, naj se omogoči sodelovanje neodvisnih tujih strokovnjakov, ki bodo zagotovili objektivno mnenje.

Uvedba mehanizmov za nadzor in odgovornost:

Vzpostavitev neodvisnega nadzornega organa: Ustanovi naj se neodvisen nadzorni organ, ki bo odgovoren za spremljanje dela sodnih izvedencev, obravnavo pritožb in izvajanje sankcij v primeru nepravilnosti.

Sankcioniranje neustreznega dela: Sodni izvedenci, ki se izkažejo za nestrokovne ali pristranske, naj bodo odstranjen iz seznama sodnih izvedencev, pri čemer naj se sankcionirajo tudi vse morebitne posledice, ki so nastale zaradi njihovega neustreznega dela.

Javna dostopnost disciplinske evidence: Da bi se okrepila transparentnost, predlagamo uvedbo javno dostopne evidence disciplinskih postopkov zoper sodne izvedence. To bi omogočilo vpogled v disciplinske ukrepe, ki so bili sprejeti zoper posamezne izvedence, kar bi dodatno prispevalo k odgovornosti in zaupnosti njihovega dela.

Trajanje mandata in preverjanje strokovnosti:

Določitev omejenega mandata: Predlagamo, da se uvede določen mandat za sodne izvedence, po preteku katerega bi bilo potrebno ponovno imenovanje na podlagi strogega preverjanja strokovnosti in usposobljenosti. Trenutna ureditev, kjer sodni izvedenec ostaja na položaju, dokler sam ne poda izjave o odstopu ali dokler ni razrešen, ni ustrezna. Poleg tega je potrebno zagotoviti, da se preverjanje strokovnosti, kot je določeno v 27. členu ZSICT, dejansko izvaja dosledno in nepristransko. Strokovni svet naj pri tem upošteva praktične izkušnje, sodelovanje na strokovnih izobraževanjih in aktualnost znanja izvedenca.

Izmenjava dobrih praks z drugimi državami:

Primerjava s tujimi modeli: Predlagamo, da se zakonodaja na tem področju posodobi na podlagi dobrih praks iz drugih držav, ki so že uspešno uvedle sisteme za zagotovitev kakovosti in nepristranskosti pri delu sodnih izvedencev.

Nujno je, da se zagotovijo pogoji za nepristransko in strokovno delo sodnih izvedencev, saj imajo njihove odločitve neposreden vpliv na življenja ljudi in zaupanje javnosti v pravosodni sistem. Verjamemo, da bodo predlagane spremembe bistveno pripomogle k izboljšanju kakovosti in pravičnosti sodnih postopkov, ter krepitvi zaupanja v zdravstveni in pravosodni sistem.

V upanju, da bo naša pobuda obravnavana z največjo resnostjo, vas prosimo za čimprejšnjo obravnavo in začetek postopkov za spremembo zakonodaje.

25 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dobrapraksa 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji