Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Krepitev zaščite pred neželenimi marketinškimi klici in e-sporočili

343 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Spoštovana Vlada Republike Slovenije,

čeprav obstoječe zakonodajne ureditve, kot so Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), že določajo pravila glede zaščite pred neželenimi marketinškimi klici in e-sporočili, menim, da je potreben dodaten poudarek in okrepitev nekaterih vidikov za še boljšo zaščito državljanov in podjetnikov pred vsiljivimi praksami.

Predlagam naslednje dodatne ukrepe in izboljšave obstoječih pravil:

1. Stroga omejitev marketinških klicev in e-sporočil: Poleg obstoječega pravila, da je marketinška komunikacija dovoljena le s predhodno izrecno privolitvijo, naj bo v zakon vključena tudi obveznost jasno dokumentirane privolitve, ki jo lahko uporabniki kadarkoli pregledajo in prekličejo.

2. Sistem evidentiranja: Podjetja morajo imeti vzpostavljen obvezen sistem evidentiranja, kjer se zabeleži izrecna izjava prejemnika, da ne želi več prejemati klicev ali marketinških obvestil. Podjetja naj bodo dolžna redno posodabljati te podatke in jih dosledno upoštevati pri nadaljnjem kontaktiranju.

3. Prepoved uporabe podatkov brez dovoljenja: Stroga prepoved uporabe telefonskih številk in e-naslovov, pridobljenih preko portalov, kot so bizi.si, brez izrecnega dovoljenja lastnika teh podatkov. Podatki samostojnih podjetnikov, ki so pogosto tudi njihovi osebni kontakti, naj bodo še posebej zaščiteni.

4. Zaščita pred scrappanjem podatkov: Uvedba dodatnih ukrepov za zaščito strani, ki razpolagajo s temi podatki, pred avtomatiziranim pridobivanjem podatkov (scrappanje), prilagojenimi kaznimi za kršitve teh pravil.

5. Povečanje sankcij za kršitve: Predlog za povečanje sankcij za podjetja in posameznike, ki kršijo obstoječa pravila. Strožje kazni bi vključevale višje denarne kazni in potencialne omejitve poslovanja za ponavljajoče kršitelje.

6. Izobraževanje in ozaveščanje: Vlada naj skupaj s pristojnimi organi pripravlja izobraževalne programe in ozaveščevalne kampanje za podjetja in državljane o pomembnosti varovanja osebnih podatkov ter o pravicah, ki jih imajo potrošniki na tem področju.

Menim, da so ti dodatni ukrepi nujni za izboljšanje varovanja zasebnosti posameznikov in podjetnikov ter za preprečevanje zlorabe njihovih osebnih podatkov.

Najlepša hvala za vašo pozornost in upoštevanje tega predloga.

77 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Srecko31 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji