Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preveč smrti zaradi arteroskleroze-preventiva -UZ vrtnih žil

693 OGLEDOV 29 KOMENTARJEV

Kot tudi drugje po svetu,je pri nas umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja na 1 mestu,predvsem zaradi arteroskleroze in to zato ,ker se ljudje sploh ne zavedajo ,kakšno ožilje imajo.Dokler ni prepozno.Ni važna starost,poklic,,premoženje...vsak je ogrožen.Lahko imaš zmeren tlak in holesterol,si star ...40-50... let,pa imaš že obloge v ožilju,za katere sploh ne veš,jih ne čutiš. Greš k zdravniku in dobiš statine,pa še kaj drugega-tableto na tableto .Vendar-če bi bili ljudje obveščeni ,podobno kot zdaj za presejalne teste za nekatere vrste rakov, bi se lahko odločali za zgodnje preventivne preglede,npr .1 pregled pri 40 letih,nato vsakih 5 let.Diagnostika je ultrazvok vratnega ožilja-zelo hitra ,zanesljiva , poceni metoda za ugotavljanje sprememb v ožilju.Tako bi ljudje že zelo zgodaj odkrili spremembe na ožilju in zelo verjetno spremenili škodljive navade, slabo prehrano,alkohol,...ter s tem preprečili ali vsaj zelo zmanjšali možnost zapletov v prihodnosti.Storitev bi se krila iz dodatnega zavarovanja-cena ultrazvoka je cca.80-100E.če je pregled na 5 let ,je to evro in pol na mesec,kar je zanemarljivo.Seveda nikogar ne bi silili v to ,bi pa obvestili vse o tej možnosti-vsak se naj odloči sam.Srčni bolniki in stari ljudje pa imajo terapije že sedaj.Predlog je okviren,tako glede plačila ,kot glede začetka -mogoče bi morali na pregled mlajši od 40 let.Verjetno bi bili prvi v svetu s tem programom-dolgoročno bi rešil prezgodnje smrti ogromno ljudi.

93 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jaki 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 9. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

V Sloveniji je preventivni pregled, ki je namenjen pravočasnemu odkrivanju tveganja za razvoj kroničnih bolezni (še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni) oziroma pravočasnemu odkrivanju morebiti že prisotnih kroničnih bolezni, pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Osebe po 30. letu starosti imajo pravico do preventivnega pregleda na vsakih 5 let. Preventivni pregled poteka v ambulanti družinske medicine in je usmerjen v preprečevanje in zgodnje odkrivanje naslednjih kroničnih bolezni: srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, debelosti, arterijske hipertenzije, astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni, dednih rakavih bolezni, depresije in osteoporoze.

Sestavni del pregleda je tudi kratko svetovanja za zdrav življenjski slog in krepitev duševnega zdravja, po potrebi ustreznega zdravljenja z zdravili in usmeritve na aktivnosti za krepitev zdravja v center za krepitev zdravja/zdravstvenovzgojni center, če je prisotno tveganje za razvoj kroničnih bolezni ali že razvita kronično bolezen.

V okviru preventivnega pregleda se opravljajo laboratorijske meritve krvnega sladkorja na tešče in vrednosti lipidov (skupni holesterol, LDL-holesterol, HDL-holesterol, trigliceridi). Če je treba, se opravi tudi oralno-glukozni tolerančni test (OGTT), s katerim ugotavljamo motnje presnove krvnega sladkorja. Določitev drugih laboratorijskih preiskav je v domeni izbranega osebnega zdravnika.

Če rezultati preventivnega pregleda nakazujejo, da so potrebne dodatne meritve, se lahko opravi tudi elektrokardiogram (EKG), spirometrija, 24-urno merjenje krvnega tlaka in merjenje gleženjskega indeksa.

Preiskava UZ vratnih žil sicer ni v naboru dodatnih preiskav, a nanjo lahko napoti izbrani zdravnik na podlagi individualne presoje bolnikovega zdravstvenega stanja in dejavnikov tveganja.

Komentarji