Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog sprememb nedavno sprejetega predloga odloka o strategiji upravljanja naložb države

20 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V DZ je bil nedavno (10. 7. 2024) sprejet predlog odloka o strategiji upravljanja naložb države [1], ki med drugim določa, da se naložbo v Telekomu Slovenije, d.d. odslej kategorizira, kot pomembno naložbo. Telekom Slovenije, d.d. je bil doslej uvrščen med portfeljske naložbe.

V predlogu odloka o strategiji upravljanja naložb države [1] je pomembna kapitalska naložba opredeljena kot naložba, v kateri želi Republika Slovenija ohraniti ključne razvojne dejavnike v državi, SDH pa lahko razpolaga s pomembnimi naložbami največ do minimalnega deleža 25 % in en glas.

Glede na to, da je skupni državni lastniški delež naložbe v Telekomu Slovenije, d.d. že sedaj 72,39 %, bi bil smiselen premislek v smeri uvrstitve Telekoma Slovenije, d.d. med strateške naložbe.

Strateške naložbe so v predlogu odloka opredeljene kot naložbe, s katerimi Republika Slovenija poleg gospodarskih dosega tudi strateške cilje. Strateški cilji so cilji, povezani z upravljanjem državne infrastrukture, cilji povezani z opravljanjem javnih služb, varnostni cilji, razvojni cilji in drugi cilji pri katerih se upoštevajo pomembni družbeni interesi. Minimalni delež v strateških kapitalskih naložbah je 50 % in en glas.

Telekom Slovenije, d.d. je lastnik ključnih telekomunikacijskih vodov po Sloveniji, preko katerih ponuja telekomunikacijske storitve končnim uporabnikom, podjetjem, ter drugim operaterjem (preko WCA/BRO [2]). Na prvi pogled drugi operaterji (recimo T-2) tudi pokrivajo znaten delež Republike Slovenije z lastno infrastrukturo, vendar v resnici pogosto uporabljajo infrastrukturo Telekoma Slovenije [3].

Iz tega vidika termin "ključna infrastruktura" ne zajema le "gole infrastrukture", kot so optični in bakreni kabli, temveč tudi aktivno infrastrukturo na centralah in baznih postajah, ki Telekomu Slovenije omogočajo ponujanje lastne infrastrukture v najem drugim družbam.

Zaradi modernih varnostnih izzivov je storitev internetnega dostopa za končne uporabnike nerazdružjiva od samega lastništva infrastrukture. Telekom Slovenije, d.d. je prav tako lastnik podjetja GVO, d.o.o., ki gradi in vzdržuje bakrena in optična omrežja.

Javna fizična infrastruktura je pomemben del izvajanja suverenosti v državi in mora kot taka ostati v večinskem deležu države, ki lahko zagotovi dostop do le te infrastrukture vsem, pod enakimi pogoji.

Literatura

[1] imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.nsf/ImisnetAgent

[2] www.telekom.si/veleprodaja/domaca-veleprodaja/vzorcne-ponudbe/wca-osrednji-dostop-na-fiksni-lokaciji

[3] www.blog.uporabnastran.si/2013/12/10/t-2-sedaj-svojo-ponudbo-po-celi-sloveniji-saj-presli-na-sirokopasovni-dostop-z-bitnim-tokom-bro/

AVTOR L Luka_ 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

ne vsebuje jasnega predloga rešitve izpostavljene tematike. 

Komentarji