Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Bolniški stalež

337 OGLEDOV 28 KOMENTARJEV

Spoštovani,

v medijih vedno pogosteje beremo in poslušamo o obremenjenosti zdravstvene blagajne s stroški bolniških staležev in dolgotrajnostjo le-teh. Menim, da bi ob vsem tem bilo še kako na mestu, da se navede tudi vzrok bolniškega staleža. Ni namreč vseeno ali je zaposleni v bolniškem staležu zaradi poškodbe ali sistemske bolezni ali pa je zaposleni v bolniškem staležu, ki je posledica nevzdržnih razmer/odnosov na delovnem mestu in so ga pripeljale do izgorelosti na delovnem mestu oz. bolezni. Ker je slednjih ogromno tudi v sami državni upravi oz. javni upravi, kjer bi morala biti država kot delodajalec zgled vsem ostalim delodajalcem v državi, predlagam, da te vrste bolniških odsotnosti po 30-ih dneh ne gredo v breme zdravstvene blagajne ZZZS ampak v celoti v breme delodajalca saj je izključno delodajalec odgovoren za bolniški stalež.

Menim, da bi takšen prenos daljših bolniških odsotnosti v breme delodajalca bil pozitiven najmanj zaradi:

- spremljanja pri katerih delodajalcih so slabi odnosi med zaposlenimi - dokazano je, da so odnosi na delovnem mestu odsev nesposobnosti vodstva,

- potrebe po takojšnjem ukrepanju pri zaposlenih na vodstvenih delovnih mestih saj so ti nesposobni za ta delovna mesta,

- boljših delovnih odnosih med zaposlenimi,

- manjšem obsegu bolniškega staleža,

- manjši obremenjenosti zdravstvenega sistema saj bolniška odsotnost povzroči obravnavo pri osebnem zdravniku, zdravnikih specialistih, izbranih zdravnikih ZZZS,..

- nižjih stroških nadomeščanja zaposlenih v dolgotrajnih bolniških staležih (povečan obseg dela, nadure, morebitne nadomestne zaposlitve za določen čas,..).

Glede na to, da smo zaposleni v državni upravi strošek v breme proračuna, iz proračuna pa se odvajajo tudi sredstva v blagajno ZZZS, predlagam, da se to najprej uvede v državni upravi (ministrstvih ter organih v sestavi) in nato še v celotni javni upravi. Prepričana sem, da se bodo pozitivne posledice pokazale zelo kmalu.

Pogoj pa je seveda, da se takšne zaposlene, ki so na dolgotrajni bolniški odsotnosti zaradi razmer / odnosov na delovnem mestu, brezpogojno zaščiti.

Ta predlog podajam zato, ker sem že zelo dolgo časa zaposlena v državni upravi, vidim vedno večje nezadovoljstvo večine zaposlenih, ki jim je oz. nam je zaradi ohranitve zdravja oz. izboljšanja zdravstvenega stanja edini izhod zgolj v bolniškem staležu. Dolgotrajni bolniški stalež zaposlenega pa je voda na mlin vodstvenemu kadru saj si plačo zaposlenega (ki je sedaj v breme ZZZS) izplačujejo v obliki povečanega obsega dela oz. delovne uspešnosti. To pa je posledica prevelikega števila zaposlenih.

Upam in želim, da bi bil moj predlog pozitivno sprejet saj se ne moremo pogovarjati in gledati samo posledice ampak je za izboljšanje stanje potrebno ugotoviti vzroke in jih odpraviti.

Hvala za razumevanje in lepo pozdravljeni.

GLASUJ ZA

32 glasov

GLASUJ PROTI

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S spela.matic 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji