Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Predlog za državni odkup in razvoj Ljubljanskega letališča

215 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Ljubljansko letališče, ki predstavlja ključno infrastrukturo države skupaj s cestami, železnicami in pristaniščom, je bilo prodano tujim lastnikom. Izkazalo se je, da trenutni lastnik umetno zavira razvoj tujih letalskih družb, kar ima sicer pozitivne učinke na njihove druge letališke operacije, vendar pa negativno vpliva na slovenske potnike. Slovenski državljani so posledično prisiljeni uporabljati bližnja letališča, kot so Zagreb (Zagreb nas je prehitel in postal mednarodno letališče, ki je povezano od Azije do Amerike), Dunaj, Munchen, Benetke, Treviso in Trst, kar povzroča neudobje in dodatne stroške. Poleg tega se novi lastnik ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi, kar koristi njihovim bolj profitabilnim letališčem. V tem kontekstu je smiselno, da država kot del strateške naložbe odkupi letališče Ljubljana in ga razvija v korist svojih državljanov.

Ključni argumenti za odkup:

1. Nacionalna povezanost in dostopnost:

Ljubljansko letališče je ključno za povezovanje Slovenije s svetom. Z odkupom in ustreznim razvojem letališča bi lahko država izboljšala dostopnost in povezanost Slovenije z drugimi državami, kar bi olajšalo potovanje slovenskih državljanov in poslovnih partnerjev.

2. Ekonomski razvoj:

Razvoj letališča bi spodbudil gospodarsko rast, saj bi izboljšana povezljivost privabila več tujih investicij in turizma. To bi ustvarilo nova delovna mesta in prispevalo k razvoju lokalnega gospodarstva.

3. Okoljska trajnost:

Z državnim nadzorom nad emisijskimi kuponi bi Slovenija lahko učinkoviteje upravljala z emisijami in izboljšala svojo okoljsko trajnost. Država bi lahko vlagala v bolj ekološke tehnologije in infrastrukturo, ki bi zmanjšala negativne vplive letalskega prometa na okolje.

4. Konkurenčnost:

Trenutni lastnik zavira razvoj tujih letalskih družb, kar zmanjšuje konkurenčnost in zvišuje cene letov za slovenske potnike. Državni odkup letališča bi omogočil boljšo konkurenčnost, nižje cene letalskih kart in večjo izbiro letalskih povezav za slovenske državljane.

5. Strateška naložba:

Letališče Ljubljana je strateško pomembna infrastruktura. Državni odkup bi zagotovil, da je ta ključna infrastruktura v rokah države, kar bi prispevalo k nacionalni varnosti in suverenosti.

Predlagani ukrepi po nakupu:

1. Modernizacija in razširitev Infrastrukture:

Investicije v modernizacijo in razširitev letališke infrastrukture za povečanje zmogljivosti in izboljšanje storitev.

2. Spodbujanje letalskih povezav:

Aktivno privabljanje novih letalskih družb in vzpostavljanje novih mednarodnih povezav, zlasti z destinacijami v Ameriki in Aziji.

3. Okoljske iniciative:

Uvedba trajnostnih praks in tehnologij za zmanjšanje emisij in izboljšanje energetske učinkovitosti letališča.

4. Povezovanje z drugimi oblikami prevoza:

Izboljšanje povezav z železniškim in cestnim prometom, kar bi omogočilo lažji dostop do letališča iz različnih delov države.

Državni odkup in razvoj Ljubljanskega letališča bi imel številne koristi za Slovenijo, od izboljšane povezanosti in ekonomskega razvoja do povečane okoljske trajnosti in nacionalne varnosti. S strateškimi investicijami in ustreznim upravljanjem bi letališče lahko postalo osrednja točka za mednarodne povezave, ki bi služile v dobro slovenskih državljanov in gospodarskega razvoja države.

22 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 99 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji