Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Vpis, da v takšnem primeru socialni delavci plačajo s svojim denarjem

37 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

"Po naključju sem vklopil televizor in videl otroka tako kot mojega. Poslušam to žensko in ne morem verjeti!" Center je utišal grozno resnico materam posvojenih fantov

piše DNEVNO.hr, 26. aprila 2024. @ 00:19

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6

Center ni uspel bolezni posvojenih otrok - 8

Center ni uspel bolezni posvojenih otrok - 7

Center ni uspel bolezni posvojenih otrok - 9

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 5

1

/9 > >

Ko se je izkazalo, da bo imel otrok, ki ga je posvojila, več težav, ji je Center rekel - vrni ga nazaj! Pravi iz šoka, pribil ga je. Kajti kako vrniti otroka, ki je tvoj? Seveda ni.

DELI

Osemnajst let po posvojitvi je ta mati spoznala žensko, ki je šla skozi isto zgodbo. Izkazalo se je, da si mladi moški ne delijo samo diagnoz, ampak so – biološki bratje. Po naključju so odkrili, da je to zanje Center, skozi katerega so posvojili otroke, je lagal. Dejstvo, da so vedeli, kako imajo člani biološke družine svojih otrok hude duševne in telesne bolezni, se je odločilo, da jih preprosto utiša. Čeprav, pravijo, tega nikoli niso obžalovali, se sprašujejo, zakaj jim niso povedali resnice. Zgodbo prinese novinar Preverjenega Jelenski rastoki.

"Ko so zdravniki potrdili, da ima otrok resnično razvojno težavo, sem poklical center za socialno varstvo Varaždin in jih o tem obvestil, in rekli so, da lahko otroka vrnejo nazaj. Po 20 letih razumejte, da je skupina ljudi, ki so delali v postopku posvojitve iz Centra za socialno varstvo, vedela vse, preden so se rodili naši otroci, "je dejala Vlatka Ozimec, katerega sin Marko je danes star 21 let, a tudi številni telesne in duševne težave.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center ni uspel bolezni posvojenih otrok - 8

Foto: Preverjeno

Druga mati, ki je želela ostati anonimna pred kamero, navaja, da so se po petih mesecih začele pojavljati težave s posvojenim sinom.

"Napovedi so bile strašno slabe"

"Končali smo v bolnišnici. Prognoze so bile strašno slabe. Rekli so, da ne bodo hodili, govorili, da bodo rastlina. Nisem bil tako jezen, kot sem bil nesrečen. Uboga, ker bi lahko o tem molčali, «pravi mati posvojenega fanta.

Prst iste usode je ponovno združil ti dve ženski pred manj kot letom dni, in dokumenti, ki so bili med ugotovitvami iz bolnišnice, so razkrili grozljivo resnico – Center, skozi katerega so posvojili fante, je vedel, da prihajajo iz družine, kjer so bili vsi sorodniki fizično težki in duševno bolan, vendar so bile te informacije odločene, da bodo molčali.

Vlatka Ozimec jo je prvič prijela v naročje, ko je bil star mesec dni. Varaždinski center za socialno varstvo jih je obvestil, da je zanje novorojenček, ki se mu je biološka mati odrekla.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center ni uspel bolezni posvojenih otrok - 7

Foto: Preverjeno

"„Zdravstvena dokumentacija, ki smo jo prejeli med posvojitvijo, je pokazala, da je bil otrok popolnoma zdrav, kar je bilo tudi naše stanje posvojitve, zapisano je bilo, da so apgarji 10/10. Otrok je prišel k nam z mesecem in pol in ko smo ga postavili v svoj prostor, sem hitro ugotovil, da bo s tem otrokom nekaj narobe", pravi Vlatka Ozimec.

Njene sume so kmalu potrdili zdravniki.

"Nato sem poklical CZS in jih obvestil o tem, in rekli so, da lahko otroka vrnem nazaj. Nisem verjel, kar sem slišal z ušesi. Bil sem grozno presenečen, kot da sem kupil gnilo salamo v trgovini, tako da bomo zdaj dobili nekaj nazaj. Seveda sem se v tem mesecu ali dveh zavezal k temu otroku. Kolikor težko je bilo in ne vem, kaj me je v prihodnosti čakalo z njim, sem rekel –, če se bo to preizkusilo, potem bo tako. Sprejel bom to nalogo in tisto življenjsko poslanstvo in boril se bom za tega otroka, ker verjamem, da lahko veliko naredimo skupaj, «pravi pogumna mati.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center ni uspel bolezni posvojenih otrok - 9

Foto: Preverjeno

Spoznal je svojega rojstnega brata, ki bo ostal anonimen, prav tako tudi njegova mati, Marko je spoznal pred manj kot letom dni. Njihova povezava se je zgodila precej po naključju.

"Po naključju sem vklopil televizijo in na televiziji videl otroka, kot je moj otrok. Ni podobno, ampak isto. In ne morem verjeti in poslušati ženske, ki govori, "pravi anonimna mati, ki je čakala dve leti po tem, ko je njen sin dopolnil 18 let, da bi lahko poklicala mater otroka, ki ga je videla na televiziji.

"Zame se je vrtel film, moj bog, pred njim so še štirje otroci"

Vsi segmenti njihovih življenjskih zgodb so v tistem trenutku sedeli na mestu in obema je postalo jasno, da je Center, prek katerega so posvojili otroke, molčal o življenjsko nevarnih informacijah –, da bodo otroci verjetno biti hudo bolan.

V centru so ji ob podpisu posvojitvenih dokumentov povedali še eno mamo, da lahko šele, ko je njen posvojeni sin dopolnil 18 let, ugotovi, ali imata brate in sestre.

Že pri petih mesecih so se začele večje zdravstvene težave.

"Ko smo prvič prišli v bolnišnico, je Rebro poslal varaždinskemu centru uradno noto in Varaždin je poslal vse papirje. Vendar so ti papirji končali v mojih rokah. Nisem vedel, kaj je v ovojnici, mislil sem, da so to vse ugotovitve, ki so jih opravili v bolnišnici. Dokler po treh mesecih dojenček spet ni končal v bolnišnici, si bom ogledal te papirje in šele ugotovil, kakšni so papirji v tej ovojnici, «pravi mati.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 5

Foto: Preverjeno

Dokumenti, ki pripadajo Centru za socialno varstvo, ki so bili postavljeni z njeno ovojnico z ugotovitvami iz bolnišnice, so ji razkrili resnico. Biološka mati teh mladeničev je bila usposobljena tik pred petim rojstvom leta 2005.

"Zdravniki so ugotovili, da ima ženska enostavno duševno zaostalost, da je nerazvita osebnost, socialni delavci so dali tudi svoje mnenje, imamo svoje dokumente, ki navajajo, da je ženska potepuh, nima strehe nad glavo, ne zaveda se svojih dejanj. To je bil za nas šok, velik šok. Film se je obrnil k meni, moj bog, pred njim so še štirje otroci, koliko jih je še zdaj za njim?! Ne morem vam ga opisati, «pripoveduje mati.

Dokumenti, ki so se slučajno končali v rokah teh mam, nedvoumno kažejo, da so bile informacije, ki so jih obema strokovnima skupinama zanikale, zelo dobro znane.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 3

Foto: Preverjeno

"Počutiš se prevaran, diskriminiran, žalosten, ne glede na to, katero življenje si sprejel, saj po toliko letih veš, da je teža življenja prešla mene in mojega otroka, mojo družino, stari starši, prijatelji. To ni samo teža mene in mojega otroka, «pravi Vlatka Ozimec.

Vso dokumentacijo, ki so jo imeli, so dali odvetniku.

"Obstaja moralna in pravna obveznost, da nekoga obvestite o zdravju, zlasti v takih primerih, ko imate ustrezno zdravstveno kartoteko, da obstajajo resne težave in zdravstvene težave," pojasnjuje odvetnik Nino Ćosic in dodaja, da gre za veliko opustitev CZS Varaždin.

Posvojitelji naj bi bili znani...

Za izjave in odškodnine so zaprosili Hrvaški inštitut za socialno delo in linijsko ministrstvo. O tem primeru in Preverjeni so naslovili omenjene institucije, pa tudi regionalni urad Varaždinskega centra za socialno delo.

Ministrstvo poudarja:

"V postopku posvojitve se izbira potencialnih posvojiteljev opravi glede na otrokove značilnosti, kadar so poklicni delavci dolžni uvesti potencialne posvojitelje, ki so najbolj primerni za posvojitev posameznega otroka, z vsemi podatki o družinski anamnezi, zdravstvenem stanju in zdravstveni anamnezi otroka, zdravstveno stanje in zdravstveno anamnezo staršev ter druge značilnosti, posebne značilnosti in potrebe otroka, ki jih imajo takrat in o katerih imajo znanje."

Hrvaški inštitut za socialno delo ni hotel govoriti o konkretnem primeru, vendar ministrstvo razkriva, kako so zapisali v izjavi, da so bile te posvojitve izvedene v skladu s takrat veljavnimi predpisi. Kljub odvetnikovemu opozorilu o dokumentaciji, ki potrjuje nasprotno.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 2

Foto: Preverjeno

Te mame iščejo nadomestilo za gotovost, da bodo njihovi otroci, pa tudi tisti, ki so jim posvetili svoje življenje, deležni vse oskrbe, ko jo bodo potrebovali.

"To ni od potrebe, da bi zdaj finančno cveteli, ker ni denarja, ki bi vam lahko plačal za svoje življenje, ki ste ga dejansko izgubili. Naši otroci odraščajo, staramo se, zbolimo, «je dejala Vlatka Ozimec.

Vztrajanje teh dveh mater, ki nista dvignili rok, se je izplačalo, kolikor je bilo mogoče. Marko razume skoraj vse, kar mu rečejo. Komunicira s piktogrami, čeprav nikoli ne bo govoril, in zelo kaže čustva.

"Pravzaprav sem vesel, da sem imel priložnost skrbeti za takšno osebo, ker sem od njega dobil veliko pozitivnih stvari. Skozi tega otroka sem razumela, kaj je najpomembnejše v življenju, pomeni zdravje, srečo in ljubezen, «je povedala mama Vlatka.

"Želim resnico, želim pravičnost"

Čeprav se sistem vsa ta leta ni nikoli vprašal, kako in kako ravnajo z vsem, jim je telefonski klic, ki jih je povezal pred manj kot letom dni, dal dodatno moč.

"Recimo, da se z vlakom nekaj zgodi, pomagal bom Marku," pravi druga mati.

Trenutno ponujene nastanitvene zmogljivosti nimajo, pravijo, vsega, kar potrebujejo ljudje z več invalidnostmi.

"Dobiš tega otroka in pomisliš, glej, hvala Bogu, danes zjutraj, ko se postaram, bom imel nekoga, ki mi bo dal kozarec vode, ki mu bom dal vse, ker nimam nikogar. In končno ne, da vam bo dal kozarec vode, ampak prosite Boga, naj umre ravno dan, preden ne veste, kako trpeti in trpeti, «pravi mati posvojenega fanta.

Ker od institucij niso prejeli nobenega odgovora, na katerega je njihov odvetnik pristopil tri mesece, so pripravljeni tudi na tožbo.

"Želim resnico in želim pravičnost. Mislim, da mora biti nekdo odgovoren za to, kar se je dogajalo, ne samo jaz in moj otrok, ampak vse družine, ki so šle skozi to pot. Želim, da je nekdo odgovoren, "je dejala Vlatka Ozimec.

Center neuspele bolezni posvojenih otrok - 6Center za neuspeh posvojenih otrok - 1

Foto: Preverjeno

Vlatki so brezsrčno ponudili, da bi Marka vrnili nazaj, vendar nobena od teh žensk sploh ni pomislila na to možnost. Namesto tega so vse življenje podredili prav svojim potrebam.

Morda in če bi lahko izbirali, bi zavestno izbrali te otroke. Toda pustiti jih v nevednosti, ne pripravljati jih na tisto, kar jih čaka, skrivati resnico, pravijo, je najmanj nepošteno.

Oglejte si oddajo v četrtek zvečer na Novi televiziji in izvedejte več o zgodbah iz

AVTOR 3 369 48 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

ne vsebuje predloga sistemske ureditve

Komentarji