Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

¸ZPIZ-3

1049 OGLEDOV 36 KOMENTARJEV

predlagam izločitev iz pokojninske ZPIZ blagajne izplačevanje "izjemnih pokojnin", šport, kultura, znanost, za katere niso bili vplačani prispevki v pok. blagajno in naj te pokojnine izplačujejo pristojna ministrstva.

Pokojnina ni soc. transfer, zato se ne sme usklajevati kot soc. tranferje.

Zakaj se ne usklajujejo invalidnine za tiste, ki to pravico imajo?

150 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G Gylan 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 6. 2024

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju: MDDSZ) v zvezi s predlogom za izločitev »izjemnih« pokojnin s področja športa, kulture in znanosti iz pokojninske blagajne ter prenosom izplačevanja tovrstnih pravic na pristojna ministrstva, pojasnjuje, da sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja sicer deluje na podlagi medgeneracijske solidarnosti in t. i. sistema sprotnih prispevkov (pay-as-you-go). Republika Slovenija pa zagotavlja sredstva iz državnega proračuna za pokrivanje obveznosti iz obveznega zavarovanja, ki nastanejo zaradi priznavanja ali odmere pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji, zaradi posebne ureditve posameznih pravic ali priznavanja pravic brez plačila prispevkov oziroma zaradi izpada prihodkov od prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v primerih, določenih v prvem odstavku 161. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo, 40/23 – ZČmIS-1, 78/23 – ZORR, 84/23 – ZDOsk-1, 125/23 – odl. US in 133/23; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2), ter skladno s 162. členom ZPIZ-2 za sofinanciranje sredstev za pokrivanje razlike med prihodki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zavod) iz prispevkov in iz drugih virov ter odhodki zavoda. V prvem odstavku 161. člena ZPIZ-2 so pravice, ki se ne financirajo neposredno iz pokojninske blagajne taksativno naštete. V skladu z devetnajsto alinejo prvega odstavka 161. člena se iz proračuna Republike Slovenije zagotavljajo sredstva tudi za izplačevanje pravic uživalcem izjemnih pokojnin, ki so izpostavljeni v predmetnem predlogu. Navedeno torej pomeni, da se določene pravice posameznikov ne financirajo neposredno iz pokojninske blagajne oziroma s prispevki zavarovancev (med njimi so to izjemne pokojnine oziroma dodatki k pokojninam na področju športa, kulture in znanosti), zavod je le izplačevalec zanje, sredstva za izplačilo le-teh pa se zavodu povrnejo iz državnega proračuna. Osnove in način poračuna finančnih obveznosti iz 161. člena ZPIZ-2  določa zakon, ki ureja poračunavanje finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

V zvezi z usklajevanjem pokojnin MDDSZ pojasnjuje, da se pokojnine in socialni transferji ne usklajujejo na enak način. Usklajevanje pokojnin (in nadomestil iz invalidskega zavarovanja) je namenjeno ohranjanju realne vrednosti pokojnin v času njihovega izplačevanja in je urejeno v 105. in 106. členu ZPIZ-2. Po določbi drugega odstavka 105. člena ZPIZ-2 se uskladitev pokojnin izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji, ki ju ugotovi in uradno objavi Statistični urad Republike Slovenije. Pokojnine se skladno s prvim odstavkom 106. člena ZPIZ-2 uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje od januarja do decembra preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 % povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in predstavlja seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti, opravi pa se pri izplačilu pokojnin za mesec februar (s poračunom tudi za mesec januar). Drugi odstavek 106. člena pa določa še pomembno varovalko, ki uživalcem pokojnin zagotavlja najmanj polovično ohranitev njihove realne vrednosti. Če bi bil odstotek uskladitve pokojnin nižji od polovice ugotovljene povprečne rasti cen življenjskih potrebščin, bi se morale pokojnine uskladiti najmanj v višini polovice ugotovljene povprečne rasti cen življenjskih potrebščin.

Socialni transferji se usklajujejo po določilih Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/06, 59/07 – ZŠtip, 10/08 – ZVarDod, 71/08, 98/09 – ZIUZGK, 62/10 – ZUPJS, 85/10, 94/10 – ZIU, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF, 96/12 – ZPIZ-2, 59/19, 81/19 – ZSDP-1C, 92/21 – ZSDP-1E in 153/22 – ZSDP-1F, v nadaljnjem besedilu: ZUTPG), ki v prvem odstavku 3. člena določa, da se slednji uskladijo enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Glede na navedeno MDDSZ pojasnjuje, da so se pokojnine in invalidska nadomestila v letu 2024 skladno z določili ZPIZ-2 uskladili v mesecu februarju za 8,8 % (pred tem je bila v januarju na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025, Uradni list RS, št. 123/2023, izvedena že delna redna uskladitev, in sicer v višini 8,2 %, v mesecu februarju pa je sledila celovita redna uskladitev na način, da se je razlika v višini 0,6 % poračunala tudi za mesec januar). Socialni transferji pa so se 1. marca 2024 uskladili za 4,2 %.  

V zvezi z usklajevanjem invalidnin za telesno okvaro MDDSZ pojasnjuje, da se le-te na podlagi 3. člena novele ZPIZ-2M (Uradni list RS, št. 29/22) od 1. januarja 2022 dalje usklajujejo v skladu z zakonom, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Invalidnine za telesne okvare se usklajujejo torej na enak način in v enakem obdobju kot socialni transferji, to pomeni, da se uskladitev opravi 1. marca v višini rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu.

Glede na zgoraj zapisano menimo, da so predmetne pobude v okviru sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja že primerno urejena.

Komentarji