Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Javna objava potrjenih ponudb izvajalcev gradbenih del

240 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da vse potrjene ponudbe za gradbena dela, nakup nepremičnin, dela na javni infrastrukturi ipd z vsemi detajli javno objavi na vpogled državljanom pred pričetkom izvajanja del. Nenazadnje smo ravno državljani tisti, ki financiramo vse projekte v državnem interesu.

40 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Ziga Florjanc 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 6. 2024

Odziv Ministrstva za javno upravo

Vsebina vprašanja se nanaša na širši družbeni/javni interes po nadzoru nad porabo javnih sredstev oziroma dostopu do informacij javnega značaja. Ta interes je trenutno izražen preko volje ljudstva (državnega zbora), s sprejemom Zakona o dostopu do informacij javnega značaja[1] oziroma z drugimi področnimi predpisi, kot je Zakon o javnem naročanju (ZJN-3; Portal javnih  naročil)[2] in drugi. Nadalje je družbeni interes varovan tudi preko nadzornih organov kot so Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), Informacijski pooblaščenec (IP), Računsko sodišče, pristojne Inšpekcijske službe in Policija.

Portal javnih naročil[3] je spletni informacijski portal Ministrstva za javno upravo, na katerega naročniki neposredno pošiljajo v objavo obvestila in dokumentacijo v zvezi z oddajo javnega naročila ter drugo dokumentacijo in podatke, za katere zakonodaja, ki ureja javno naročanje, določa objavo na portalu javnih naročil (npr. razpisna dokumentacija, odločitve o javnem naročilu, statistične podatke o oddanih evidenčnih naročilih, sezname evidenčnih naročil) in zavezanci v skladu z zakonom, ki ureja dostop do informacij javnega značaja, objavljajo javno dostopne informacije javnega značaja iz pogodbe o izvedbi javnega naročila, koncesijske pogodbe oziroma pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.

Portal javnih naročil je (brez potrebne registracije) namenjen tudi (gospodarskim subjektom ter zainteresirani javnosti), ki lahko z brskanjem po objavah na portalu javnih naročil iščejo poslovne priložnosti na slovenskem trgu javnih naročil, na katerem z medsebojnim konkuriranjem zagotavljajo gospodarno rabo javnih sredstev ter učinkovito in uspešno javno naročanje. S transparentnostjo javnega naročanja se uresničujejo tudi druga načela javnega naročanja in načela, na katerih temelji delovanje Evropske unije.

Nadalje ZDIJZ določa, da je vsak organ dolžan med drugim posredovati v svetovni splet naslednje informacije javnega značaja: dokumentacijo na področju javnih naročil ter javnih razpisov za dodelitev sredstev, subvencij, posojil in drugih oblik sofinanciranj iz državnega ali občinskih proračunov. Če za določeno področje obstaja nacionalni namenski portal, organi informacije objavijo na tem portalu.[4] Poleg tega Uredba o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja[5] posebej določa, da organ mora v svetovni splet posredovati dokumentacijo o najmanj naslednjih javno dostopnih informacijah javnega značaja v zvezi s postopki javnih razpisov, ki jih vodi:

  1. javni razpis in razpisno dokumentacijo;
  2. člane komisij za izvedbo postopkov javnih razpisov;
  3. prejemnike in višino prejetih sredstev;
  4. zaključno poročilo ali povzetek o poteku in rezultatih porabljenih sredstev.

Objava dokumentov iz 1. točke prejšnjega odstavka se zagotovi z dnem objave javnega razpisa, objava dokumentov iz 2. in 3. točke prejšnjega odstavka se zagotovi najpozneje v sedmih dneh po izdaji sklepov o izbiri prejemnikov sredstev, objava dokumentacije iz 4. točke prejšnjega odstavka pa najpozneje v 14 dneh od potrditve oziroma sprejetja poročila.

Po mnenju ministrstva predpisi s področja dostopa do informacij javnega značaja in področja javnega naročanja v zadostni meri zagotavljata pregled oziroma nadzor javnosti nad transparentno porabo javnih sredstev, zato predlog predlagatelja ni primeren za nadaljnjo obravnavo.


[1] Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 23/14, 50/14, 19/15 odl. US, 102/15, 7/18 in 141/22.

[2] Uradni list RS, št. 91/15, 14/18, 121/21, 10/22, 74/22 – odl. US, 100/22 – ZNUZSZS, 28/23 in 88/23 – ZOPNN-F.

[3] Uradni list RS - Portal javnih naročil (enarocanje.si)

[4] 10. člen ZDIJZ - posredovanje informacij javnega značaja v svetovni splet.

[5] Uradni list RS, št. 24/16 in 146/22; 10. člen - dokumentacija iz javnih razpisov in drugih oblik sofinanciranj.

Komentarji