Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Možnost dela za skrajšan delovni čas ne glede na želje delodajalca

381 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Z leti človekove sposobnosti pešajo. Nekatera dela (npr fizično delo) starejši težko opravljajo osem ur dnevno. Zaposleni sicer lahko zaprosi za skrajšan delovni čas, a delodajalcu ni potrebno ugoditi želji zaposlenega. Predlagam, da delodajalec mora ugoditi prošnji zaposlenega glede skrajšanja delovnega časa, ko le ta dopolni 62 let. Dohodek se zmanjša glede na zmanjšanje ur dela, prav tako delavec potrebuje več časa za pridobitev 40-letne delovne dobe. Tako ni prikrajšan niti delodajalec, niti ZPIZ, le delavcu se dvigne kvaliteta življenja v zadnjih letih aktivnega življenja.

32 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Skrb_za_naravo_je_pomembna 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 5. 2024

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Z vidika veljavne delovnopravne ureditve pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US, 15/22, 54/22 – ZUPŠ-1, 114/23 in 136/23 – ZIUZDS; v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) ureja polni delovni čas v 143. členu, kjer v prvem odstavku določa, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur na teden. V skladu s 65. členom ZDR-1 pa se lahko pogodba o zaposlitvi sklene tudi za delovni čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, pri čemer gre za zaposlitev s krajšim delovnim časom kot izraz pogodbene volje delavca in delodajalca. ZDR-1 v takšnih primerih določa, da ima delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon določa drugače.

V tem primeru gre za »klasično« pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom. Razlog za sklenitev pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas od polnega je lahko bodisi na strani delodajalca bodisi na strani delavca. Takšna atipična oblika zaposlitve na eni strani omogoča fleksibilnost zaposlovanja delodajalcem, v skladu s potrebami delovnega ali proizvodnega procesa, na drugi strani pa lahko delavcem zagotavlja uresničitev osebnih interesov, boljše in lažje usklajevanje osebnega, družinskega in poklicnega življenja.

Določilo o tem, ali gre za pogodbo o zaposlitvi s polnim ali krajšim delovnim časom, je v skladu s šesto alinejo prvega odstavka 31. člena ZDR-1 obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi. Upoštevaje pogodbeni koncept delovnega razmerja, delavec in delodajalec, razen v primerih z zakonom določenih izjem, ne moreta enostransko posegati v pogodbo o zaposlitvi in spreminjati dogovorjenih sestavin. Če se spremeni določilo o tem, ali gre za pogodbo o zaposlitvi s polnim ali krajšim delovnim časom, morata pogodbeni stranki v skladu z drugim odstavkom 49. člena ZDR-1 skleniti novo pogodbo o zaposlitvi. Predlog sklenitve pogodbe o zaposlitvi lahko v skladu s prvim odstavkom 49. člena ZDR-1 poda katerakoli stranka, pri čemer nova pogodba velja, če na to pristane tudi nasprotna stranka, kar ima podlago v tretjem odstavku 49. člena ZDR-1.

Odstop od načela soglasja obeh strank pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom predstavlja določba 67. člena ZDR-1, ki se nanaša na delavce, ki delajo krajši delovni čas od polnega v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zdravstvenem zavarovanju, starševskem varstvu ali drugimi predpisi, ki tako določajo. V teh primerih gre za pravico delavca, da trajno ali začasno začne delati s krajšim delovnim časom na podlagi  posebnih predpisov, delodajalec pa je delavcu dolžan omogočiti takšno obliko dela. Gre torej za primere zaposlitve s krajšim delovnim časom, ki temeljijo na upravičenjih, ki jih dajejo delavcem predpisi s področja socialnih zavarovanj. V skladu s 67. členom ZDR-1 ima delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s posebnimi predpisi, pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas. Takšen delavec ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti, druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja pa mu pripadajo tako kot delavcu, ki dela polni delovni čas, če ni z zakonom drugače določeno.

V nadaljevanju pojasnjujemo, da določene kategorije delavcev v skladu z ZDR-1 uživajo posebno varstvo v povezavi z delovnim časom, in sicer ZDR-1 v 197. členu določa, da delavci, starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo. Nadalje ZDR-1 v 199. členu določa, da delodajalec starejšemu delavcu ne sme brez delavčevega pisnega soglasja odrediti nadurnega dela ali nočnega dela. V skladu z osmim odstavkom 148. člena ZDR-1 velja prepoved tudi v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa. Ker se starost pri starejših delavcih v posameznih primerih kaže različno, v ZDR-1 ni določena absolutna prepoved opravljanja nadurnega oziroma nočnega dela, temveč relativna, kar pomeni, da sta obe obliki dela dopustni z delavčevim pisnim soglasjem.[1]

Vsebinsko posebno varstvo starejših delavcev v ZDR-1 je posredno ali neposredno urejeno še v naslednjih členih:

  • 6. člen – prepoved diskriminacije;
  • 90. člen – neutemeljeni odpovedni razlogi;
  • 159. člen – dodatni dnevi letnega dopusta.

Ob tem velja izpostaviti tudi 5. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/11; v nadaljnjem besedilu: ZVZD-1), ki v okviru temeljnih načel poudarja tudi posebno skrb, ki jo mora delodajalec nameniti zagotavljanju varnosti in zdravja starejših delavcev.

V zvezi s krajšim delovnim časom v nadaljevanju pojasnjujemo, da lahko starejši delavec v skladu s 198. členom ZDR-1 sklene pogodbo o zaposlitvi oz. ima pravico, da začne delati s krajšim delovnim časom od polnega na istem ali drugem ustreznem delovnem mestu, če se delno upokoji. Poudarjamo, da je določba 198. člena ZDR-1 izjema od pravila, da se lahko delovni čas, ki je eden od bistvenih pogojev dela in kot tak ena od obveznih sestavin pogodbe o zaposlitvi, spremeni samo s soglasjem volj obeh pogodbenih strank, saj ima v skladu s tem členom starejši delavec pravico, da enostransko spremeni ta pogoj.

V skladu s 198. členom ZDR-1 ima torej starejši delavec pravico:

  • da po polni starostni upokojitvi sklene z delodajalcem, če je takšna tudi volja delodajalca, pogodbo o zaposlitvi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu, v skladu s 65. členom ZDR-1;
  • da v času trajanja delovnega razmerja pri delodajalcu uveljavi pravico do dela s krajšim delovnim časom po tem členu ter sklene novo pogodbo o zaposlitvi za isto delovno mesto v skladu s 65. členom ZDR-1, hkrati pa uveljavi pravico do delne pokojnine pod pogoji, ki jih določa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo, 40/23 – ZČmIS-1, 78/23 – ZORR, 84/23 – ZDOsk-1, 125/23 – odl. US in 133/23; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2) v 40. členu;
  • da v času trajanja delovnega razmerja pri delodajalcu uveljavi pravico do dela s krajšim delovnim časom po tem členu, sklene novo pogodbo o zaposlitvi za drugo delovno mesto v skladu s 65. členom ZDR-1 ter uveljavi pravico do delne pokojnine pod pogoji, kot jih določa 40. člen ZPIZ-2.

Upoštevaje izpostavljeno zakonsko ureditev menimo, da veljavna zakonska ureditev že ustrezno ureja položaj starejšega delavca z vidika posebnega varstva, ki izhaja iz morebitnih potencialnih težav v okviru zaposlitve oz. pri opravljanju svojega dela zaradi starosti. Pravica do uveljavljanja dela s krajšim delovnim časom v skladu s 65. členom ZDR-1 je v veljavni zakonodaji v okviru 198. člena ZDR-1 že določena za primere, ko starejši delavec izpolnjuje pogoje za upokojitev in se delno upokoji, kar upošteva vidik socialne (dohodkovne) varnosti takšnega delavca. Predlogu določitve nove pravice do enostranskega uveljavljanja dela s krajšim delovnim časom starejšega delavca, ko le-ta dopolni 62 let, zaradi nasprotovanja pogodbenemu konceptu delovnega razmerja in negativnega vpliva na socialno varnost delavca ni mogoče slediti in je kot takšen ob upoštevanju že obstoječe zakonodaje neutemeljen.


[1] Belopavlovič, N. v: Bečan, et al., Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1): s komentarjem, GV

Založba, 2016, str. 1050

Komentarji