Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Obvezni zdravstveni prispevek (birokracija)

320 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Spoštovani,

S 1.1.2024 je bil uveden nov Obvezni zdravstveni prispevek.

V nadaljevanju opisujem postopek, ki ga v zvezi s tem prispevkom imamo delodajalci (običajno kadrovske službe) in predlagam spremembe načina izračuna višine prispevka in odtegljajev pri plači.

Vladi predlagamo, da spremeni način izračuna višine prispevka v primerih, ko delavec sklene pogodbo v sredini meseca in ne na 1. dan v mesecu.

V tem trenutku delodajalci, ki zaposlujemo delavce po pogodbi, ki pričnejo veljati npr. v sredini meseca, pri bivših delodajalcih pridobivamo informacije, kateri delodajalec bo za delavca naredil odtegljaj pri plači. Slednje velja tudi v primeru, ko pride do prekinitve pogodbe o zaposlitvi v sredini meseca. To v prvi meri predstavlja dodatno delo in birokracijo, saj si delodajalci izmenjujemo izjave, v katerih opredelimo, kateri izmed njiju bo za delavca napravil odtegljaj pri plači.

Predlagamo, da se odtegljaji izvajajo glede na sorazmerne dni (če je delavec sklenil pogodbo 13.04.2024, bi to pomenilo, da delodajalec, pri katerem se delavec zaposli naredi odtegljaj na način, da višino prispevka deli s številom koledarskih dni v mesecu in pomnoži s številom koledarskih dni za katere je z delavcem podpisal pogodbo - to je od 13.04.2024 do 30.04.2024, za obdobje od 01.04.2024 do 12.04.2024 pa naj odtegljaj naredi bivši delodajalec ali morebiti kateri drugi zavezanec, v kolikor delavec pred datumom zaposlitve ni bil zaposlen. (Zavod za zaposlovanje, Center za socialno delo...).

Lep pozdrav,

Mojca Stanič Savković

GLASUJ ZA

11 glasov

GLASUJ PROTI

26 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MS-2024 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji