Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Moški bi se lahko prej upokojevali

811 OGLEDOV 53 KOMENTARJEV

Moški v povprečju v Sloveniji umirajo prej kot ženske. V letu 2023 pri 75. letih, ženske pri 82,5 letih. SURS ima še več podatkov za več let - razlika je pribl. 7 let. To pomeni, da pri upokojitvi pri 65 letih ženske v povprečju sedem 7 let dlje kot moški lahko koristijo starostno pokojnino - moški 10 let, ženske 17. Kaže, da življenje moške v povprečju prej (psiho)fizično iztroši. Morda je ta razlika posledica tudi manj zdravega načina življenja moških v primerjavi z ženskami (gibanje, prehrana, alkohol, psihičen stres idr.). Kakorkoli - vsekakor gre za preverljivo dejstvo, ki ga spremlja SURS ...

Bolj pravično bi bilo, da bi tudi moški v Sloveniji v povprečju lahko dalj časa koristili pokojnino. To bi jim lahko omogočili s spremembo starostnega pogoja za pridobitev starostne pokojnine, kot ga določa veljavni Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). In sicer z določitvijo, da za moške velja starostni pogoj 63 let (morda celo manj - 61 ?) in ne 65 let. Sprememba bi veljala kot poseben ukrep dokler se povprečen čas, ki ga moški in ženske v Sloveniji preživijo s starostno pokojnino, ne bi izenačil.

Tako moški kot ženske prispevamo v pokojninsko blagajno, z rednimi mesečnimi odtegljaji od bruto plače prispevamo k zavarovanju za čas pokoja. in vendar ženske v Sloveniji v povprečju izplačilo tega zavarovanja (pokojnino) koristijo dlje časa - več kot polovico dlje kot moški. Prav bi bilo to spremeniti tako, da bi se ta razlika ustrezno zmanjšala in nenazadnje izenačila. Vse dokler bodo moški v povprečju umirali prej kot ženske, bi bilo prav, da bi se moški lahko prej upokojevali.

GLASUJ ZA

94 glasov

GLASUJ PROTI

47 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A A.G. N.W. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji