Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Slovenija predlaga Ukrajini naslednjo pot do miru

64 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

1.) Razglasite zmago. Ukrajinci ste uspeli ustaviti največjo vojsko na svetu, brez pomoči tujih vojakov. Obranili ste 80% teritorija domovine. V zgodovino ste že zapisani kot junaki.

2.) Stisnite zobe in sklenite mirovni sporazum z Rusijo. Rusija naj obdrži trenutno okupiran teritorij.

To je modra poteza, saj tudi če bi Ukrajina uspela v prihodnosti pregnati rusko vojsko, boste v Donbasu in Krimu medse dobili milijon 'izdajalcev'. Leta 2014 in 2022 se prebivalstvo vzhodne Ukrajine ni uprlo na način, kot je to običajno ob okupacijah (to izjavljam ob hkratnem velikem spoštovanju do tistega dela prebivalstva, ki se je pogumno upiral in tvegal, da bodo ubiti ali mučeni). Zahodna Ukrajina mora sprejeti grenko dejstvo, da že od leta 2014 v Ukrajini divja državljanska vojna. Marsikdo je v vojni zaradi Ukrajinskih bomb izgubil ljubljeno osebo ali premoženje. Tudi če boste premagali Rusko vojsko in vzhodno Ukrajino 'politično očistili' - izgnali družine 'izdajalcev' v tujino ali vse pro-ruske ljudi zaprli v zapore - taka Ukrajina nikdar ne bo srečna država.

3.) Tudi Rusija bo ob mirovnem sporazumu lahko razglasila zmago, slavila svoje (agresorske) 'junake' in svojega 'velikega vodjo'. To je naravno in je dobra osnova za trajen mir.

4.) Z državami Nata se dogovorite za stacioniranje vojakov v Ukrajini v obdobju po podpisu miru z Rusijo in do vstopa Ukrajine v Nato. Putin si Natovih vojakov najverjetneje ne bo upal napasti. Če je 20% ozemlja cena, da se neka država enkrat za vedno reši Rusije, je to po mojem dobra cena. Po vstopu v Nato naj bo vaša vojska močna, a postavljena defenzivno in transparentno, da ne bo izzivala Ruskega patološkega strahu pred Natom.

5.) Rusko govorečim Ukrajincem čimprej priznajte enakopravnost jezika. Ne ponovite napake s svojim nacionalizmom. Preimenujte ulice, katerih imena razdvajajo prebivalstvo, v nevtralna imena. Naj imajo manjšine možnost govoriti svoj jezik v šolah, na uradih, v cerkvah in v medijih. Zatiranje materinega jezika je - zatiranje. Povsod na svetu vedno rojeva upor in nasilje.

6.) Nehajte žaliti Ruse, kako so 'šibki' in slabi vojaki - to jih samo motivira, obsedeni so s tem, da dokazujejo kako so veliki in močni. Vaš fokus naj bo podpora vašim fantom. Samo če boste priznavali moč nasprotnika, bodo vaše zmage velike zmage. Nehajte demonizirati Ruske vojake ('Orki'). Hujskanje proti tujcem je nacizem. Vsi vojaki so pod uniformami očetje, sinovi, možje in bratje. Velika večina vojakov obeh strani bi bila raje doma kot na fronti.

7.) Čimprej, kljub vojni izvedite volitve. Pozabite na pravljico, kako mora narod ostati enoten. Noben narod nikoli ni bil enoten. Samo poglejte mavričnost in tesnost rezultatov poštenih volitev kjerkoli na svetu. Ukrajinci so izvolili Viktorja Janukoviča, in volili so Desni sektor. To je Ukrajina. Dovolite ljudem, da spregovorijo in prisluhnite jim.

Dobili ste vse tipe orožja, katere ste želeli. Vpoklicali ste vse moške, ki so se bili pripravljeni boriti. Kljub temu je protiofenziva 2023 bila boleče neuspešna. Po njej se je Ukrajinsko vodstvo po mojem opažanju radikaliziralo. Ne tolerira drugače mislečih in zdi se mi, da izgublja stik z realnostjo.

Potrebujete novo vrsto moči in poguma: namreč da pametnejši odneha. Boleč mir je boljši kot pravična vojna.

AVTOR P P Varro 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

zadeva ni v pristojnosti Vlade RS

Komentarji