Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Alzhaimerjeva demenca - diskriminacija bolnikov

344 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Krivica se dogaja ljudem z Alzhaimerjevo demenco, ki kljub napredovani demenci in popolni nesposobnosti samostojno opravljati vse osnovne življenjske potrebe, nismajo priznanega statusa invalida. S tem so diskriminirani in postavljeni v neenak položaj. Invalidi imajo razne ugodnosti: parkiranje, oprostitev plačevanja RTV, popusti itd. Osebe z Alzhaimerjevo demenco pa tega nimajo, čeprav so lahko veliko bolj hendikepirani, kot marsikateri invalid!!

Potrebno bi bilo zakonsko urediti status oseb z demenco, ocene prizadetosti ter priznanje statusa invalida!

49 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sumljak1964!? 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 5. 2024

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Status invalida v Republiki Sloveniji lahko osebe pridobijo po različnih zakonih, npr. po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov (ZSVI), Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI), Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ). Status invalida po ZSVI lahko pridobijo osebe, pri katerih je invalidnost nastala ob rojstvu ozir. v mladosti, status po ZZRZI lahko pridobijo osebe, ki so prijavljene kot iskalci zaposlitve na ZRSZ, status invalida po ZPIZ pa lahko pridobijo osebe, pri katerih je invalidnost nastala v aktivni delovni dobi.

Glede na to, da je demenca degenerativna bolezen, ki nastane običajno po 65. letu starosti, te osebe ne morejo dobiti statusa po nobenem od navedenih zakonov, saj ne ustrezajo kriterijem, ki se pri ugotavljajo invalidnosti po različnih zakonih uporabljajo. Večinoma gre pri dementnih osebah za upokojene osebe, pri katerih se statusa invalidnost ne ugotavlja, imajo pa kot upokojene osebe primerljive bonitete z invalidi (npr. brezplačni prevozi v javnem prometu).

V kolikor oseba, ki pridobi status upokojenca po ZPIZ, potrebuje pomoč pri opravljanju vsakodnevnih življenjskih opravil, lahko vloži vlogo za pridobitev dodatka za pomoč in postrežbo. Ta denar naj bi oseba namenila za plačilo pomoči pri vsakdanjih opravilih, ki jih ne more opravljati sama.

Po Zakonu o dolgotrajni oskrbi lahko oseba od 1. 1. 2024 uveljavlja tudi pomoč do oskrbovalca družinskega člana ozir. do institucionalne oskrbe, v kolikor tako pomoč potrebuje.

Pomoč osebam z Alzheimerjevo demenco v Sloveniji je torej zagotovljena z različnimi zakonskimi predpisi.

Komentarji