Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kaj se dogaja s to državo?

372 OGLEDOV 38 KOMENTARJEV

Medtem ko za tiste z vrha velja že opravičilo, če jih (sicer redko) dobijo pri kaznivem dejanju, mora "majhen" človek plačati že za vsak najmanjši prekršek. Ali se vam zdi prav, da se ljudem zaradi prometnega prekrška zaplenjajo avtomobili katere so si pošteno kupili? Da se nekomu zaradi prvega prekrška odvzame vozniško dovoljenje? Medtem, ko se tistim kateri so si s kaznivimi dejanji pridobili premoženje, ne zgodi nič. Največkrat se vse pomete pod preprogo.

Zakaj se pri nas ničesar ne naredi v smeri prometne preventive? Preverjanje znanja, spretnostne vožnje... Zakaj vse samo represivno? Čeprav vsi vemo, da represija povzroča širše socialne, psihične in materialne probleme. Da, o posledično storjenih samomorih sploh ne razpravljamo.

Zakaj kot država nimamo nobenega posluha za avtomoto šport? Zakaj smo edina država brez dirkališča?

Korupcija je kaznivo dejanje, mar ne?

Zakaj potem nihče iz vrha družbe ne odgovarja?

Zakaj mora zopet "majhen" človek plačevati vse davke premožnih?

Predlagam, da se znižajo nekatere nenormalno visoke kazni za prometne prekrške oz. da se višine kazni prilagodijo realnem premoženjskem stanju.

Da se preneha z zaplenjanjem pošteno prisluženega premičnega premoženja in trajnim odvzemom vozniških dovoljenj za prvi prekršek. Mislim, da si vsak prekrškar, ki ni s svojim dejanjem nikogar ogrožal zasluži drugo možnost.

Da se policija končno prične ukvarjat za to kar jo davkoplačevalci plačujemo. Kriminal, korupcija, droge, nasilje...

25 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tuono 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 4. 2024

Odziv Ministrstva za infratrukturo

Prometna varnost je ključnega pomena z vidika cestnega prometa. Od stopnje varnosti prometa na cesti je odvisna varnost vseh udeležencev v prometu, le ta pa ne sme biti ogrožena  zaradi nevarnega vedenja posameznih udeležencev cestnega prometa.

Ravnanja na prometnih površinah, ki so javno dostopne vsem udeležencem cestnega prometa, bodisi da gre za promet na kategoriziranih površinah ali nekategoriziranih površinah, ki se uporabljajo za javni cestni promet v osnovi, določa ZPrCP. Tako ureja tudi v predlogu navedena instituta, odvzem vozniškega dovoljenja in zaseg motornega vozila (22. in 23. člen ZPrCP).

Temeljni namen predpisov ni represija, temveč spodbujanje udeležencev v prometu k spoštovanju prometnih pravil, saj lahko le tako, kot družba ustvarimo varnejše prometno okolje ter zmanjšamo število nesreč, poškodb in smrtnih žrtev v prometu. Odvzem vozniškega dovoljenja in zaseg motornega vozila pa sta začasna ukrepa, ki ga izvedejo pristojni organi v primeru hujših kršitev prometnih pravil ali drugih nevarnih vedenj na cesti.

Oba instituta sta sorazmerna za dosego cilja, ki pa je zagotoviti varnost udeležencev v cestnem prometu. Gre za sankciji, ki v najmanjši možni meri vplivata na pravice in interese prizadetih subjektov, hkrati pa sta ukrepa sorazmerna in primerna za dosego zakonodajalčevih ciljev, objektivnih interesov državljanov ter sta znotraj vsakega razumnega razmerja do družbene oziroma politične vrednosti teh ciljev.

Zavedati se moramo, da k varnosti v cestnem prometu poleg sankcioniranja bistveno pripomorejo dobro zasnovane preventivne aktivnosti, ki jih Javna agencije Republike Slovenije za varnost prometa izvaja dolgoročno in ciljno. Cilj preventivnih aktivnosti je, da problematiko nevarnih ravnanj v prometu, približa uporabnikom ter jo naredi razumljivo, z enostavnimi načini komunikacije ter s prepričljivimi deležniki in sporočili.

V predlogu predlagatelj izpostavlja tudi neenakopravnost posameznih skupin pred zakonom.

Z Ustavo Republike Slovenije so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.

Ministrstvo zagovarja ničelno toleranco do neenakosti pred zakonom. Ozaveščanje o tej problematiki ter izvajanje ustreznih ukrepov so ključnega pomena za pravično, strpno in enakopravno družbo.

Skladno z vsem navedenim Ministrstvo za infrastrukturo meni, da sta določbi s področja odvzema vozniškega dovoljenja in zasega motornega vozila ustrezni in skladni s temeljnimi načeli varnega cestnega prometa.

Komentarji