Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezno izstavljanje računov s strani koncesionarjev

260 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam ureditev, da bi morali koncesioanrji v zdravstvu obvezno izstaviti pacientu račun, koliko so zaračunali ZZZS.

Sedaj se dogaja, da zdravnik zaračuna ZZZS tudi storitve, ki jih sploh ni opravil.Npr. zobozdravnik opravi samo kratek enominutni pregled, ZZZS pa zaračuna čiščenje zobnega kamna, plombo ali še kaj.... Nekdo je omenil tudi primer, ko je zdravniku samoplačniško plačal plombo, nato pa ugotovil, da je zdravnik plombo hkrati zaračunal še ZZZS.

Dostop do zaračunanih storitev je sicer viden na protalu ZZZS, vendar večina državljanov tega še ne zna uporabljati (zlasti starejši, nevešči računalništva, potrebna SIPASS prijava, registracija....)

S tem ko bi zdravnik koncesionar takoj po posegu pacientu izstavil obračun stroškov bi lahko preprečili številne zlorabe. Denarja je v zdravstvu dovolj, samo odteka zelo nepregledno z raznimi mahinacijami

49 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR C civisSLO 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

V sistemu javnega zdravstva ne moremo ločeno obravnavati javnih zavodov in koncesionarjev, tako da kakršne koli spremembe zadevajo vse izvajalce.

V preteklosti je sicer že bil vzpostavljen sistem, ko so bolnišnice morale ob odpustu pacientu izdati račun (v informacijo). Obveznost izdaje je bila zaradi administrativnih stroškov in prehajanja na brezpapirno poslovanje opuščena. Ne glede na to pa še vedno obstaja možnost, da se specifikacija izda na podlagi zahteve pacienta, saj je na podlagi 115. člena Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 (Uradni list RS, št. 14/24 in 30/24) obveznost izvajalcev med drugim tudi: ''po zaključku zdravljenja na zahtevo zavarovanih oseb izstaviti specifikacijo opravljenih in Zavodu zaračunanih storitev''.

Komentarji