Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Migranti

729 OGLEDOV 30 KOMENTARJEV

Sosednje države Slovenije so članice EU.

Od tam tihotapijo migrante v Slovenijo.

Ne vem, zakaj jih mi lovimo in zapiramo?

Delamo si po nepotrebnem stroške.

Pustimo jih naprej, ali pa jih vrnimo v prijateljske sosednje države, ki ne opravijo svojega dela.

To bi morala rešiti EU in ne posamezne države.

65 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jbtZ 29 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 3. 2024

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Pojasnjujemo, da je policija v skladu s 5. in 6. alinejo prvega odstavka 4. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije dolžna izvajati nadzor državne meje in naloge v zvezi z gibanjem in prebivanjem tujcev. Z namenom preprečevanja nedovoljenih migracij in izvajanja drugih nalog v zvezi z zakonodajo o tujcih ugotavlja tudi zakonitost prebivanja tujcev na ozemlju Republike Slovenije in ukrepa zoper osebe, ki so na nedovoljen način prestopile državno mejo. V primeru, da tujci, ki na nedovoljen način vstopijo v Republiko Slovenijo, podajo namero za podajo vloge za mednarodno zaščito, policija postopa v skladu z Zakonom o mednarodni zaščiti in jih po policijskem postopku preda v obravnavo organom, ki so pristojni za sprejem in reševanje njihove vloge za mednarodno zaščito.

Policija zoper kršitelje ukrepa v skladu z zakonodajo. V skladu z zakonodajo Evropske unije (v nadaljevanju: EU), z mednarodnimi pogodbami in bilateralnimi sporazumi tujce vrača v izvorno državo ali državo, iz katere so na nedovoljen način vstopili v Republiko Slovenijo. Slovenska policija ravno tako izvaja vse zakonite ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nedovoljenih migracij, med katerimi so tudi preiskave organiziranih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ilegalnih migrantov.

Menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj je zakonodaja na tem področju že ustrezno urejena in ni potrebnih sprememb glede na predlog predlagatelja. Policija ima na področju obravnave tujcev in preprečevanja tihotapljenja migrantov ustrezna pooblastila in ustrezno zakonodajo, ki se prilagaja evropskemu pravnemu redu in trenutni varnostni situaciji. Prav tako pa tudi EU pripravlja spremembe pravnega reda EU, ki bodo naslovile trenutne razmere na področju migracij in ki bodo neposredno vplivale na obravnavo migracij na celotnem območju EU.

Komentarji