Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Vračilo stroškov šolanja

517 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Predlagam Vladi RS, da izvede aktivnosti za pripravo zakonodaje, ki bi državljane RS ob vpisu v poklicne in srednje šole ter študijske programe, financirane z javnimi sredstvi, pogodbeno zavezala k vračilu stroškov brezplačnega šolanja v primeru zaposlitve v tujini.

Državljani RS imamo možnost pridobitve formalne izobrazbe v okviru brezplačnega šolstva, ki bremeni državni proračun. Kljub državnemu (družbenemu) financiranju srednješolskega izobraževanja in študija, dijaki po zaključku srednješolskega, študentje pa po zaključku študija do države (in družbe) nimajo nobenih obveznosti in lahko svojo zaposlitev iščejo tudi izven RS, s čimer se utemeljeno poraja vprašanje vračila stroškov šolanja.

Trenutno kadrovsko stisko, ki jo je mogoče zaznati na vseh področjih dela (gospodarstvo, sociala, javna uprava, šolstvo, zdravstvo,..) poglablja masovno zaposlovanje slovenskih delavcev, ki zaradi višjih dohodkov dnevno migrirajo v sosednjo Avstrijo in Italijo. Slovenski delodajalci posledično zaposlujejo tuje delavce iz tretjih držav (BIH, Srbija, Kosovo,...), kar ima za posledico množično priseljevanje tujcev in njihovih družin v Slovenijo (obremenitev socialnih transferjev, težave na področju osnovnega šolstva in predšolskega varstva zaradi neznanja slovenskega jezika, težave z integracijo, porušen trg najemnih nepremičnin,...).

Menim, da bi pogodbena zaveza vračila stroškov šolanja precejšnje število delavcev odvrnila od zaposlitve v tujini (predvsem delavcev dnevnih migrantov, teh je v primerjavi z odseljenimi v tujino 99%), kar bi neposredno koristilo slovenskemu trgu dela ter občutno zmanjšalo potrebe po zaposlovanju tujcev.

58 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MHorvat 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji