Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Popolna prepoved uporabe amalgamske plombe v zobozdravstvu.

619 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v Sloveniji, po zgledu skandinavskih držav, popolnoma prepove uporabo amalgamske zalivke oz. plombe v zobozdravstvu. Do sedaj je uporaba amalgamske plombe bila prepovedana samo za otroke do 15 let, nosečnice in doječe matere. Namesto amalgamske plombe, ki škoduje zdravju, bi se moralo popolnoma uvesti "belo plombo" oz. kompozitno plombo, tudi kot del osnovnega zdravstvenega zavarovanja, sepravi kompozitne zalivke bi bile brezplačne in vsem dostopne.

85 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sava 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Skladno s trenutno veljavno zakonodajo Evropske unije in ureditvijo tega področja je Slovenija leta 2021 sprejela načrt za postopno ukinitev amalgama in uvedbo kompozitnih (belih) zalivk do leta 2030. Pri pripravi načrta sta sodelovali ZZZS in zobozdravniška stroka, ki sta pripravili vse podlage in izračune za njegovo izvedbo.

Pri prehodu na neamalgamske zalivke je potrebno upoštevati, da nadomestitev zobnega amalgama z ostalimi kompozitnimi materiali bistveno poveča stroške ZZZS. Višji so materialni stroški, daljši časovni normativ pa posledično rezultira tudi v povečanju števila timov. Prehod na neamalgamske zalivke je zato načrtovan do sredine leta 2026.

Komentarji