Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Neplačilo zdravstverega prispevka

207 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam, da se za čas zdravniške stavke, oprosti oz. ne zahteva plačilo za Obvezni zdravstveni prispevek.

35 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dolenjka 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Dejstvo je, da ne stavkajo vsi zdravniki, da koncesionarji storitve opravljajo nemoteno in da zdravstveni sistem deluje tudi v času stavke. Kljub stavki so zdravniki tudi zakonsko dolžni zagotavljati določene storitve, še posebej tiste za najranljivejše skupine in tiste, ki so nujne za ohranjanje življenja in zdravja pacientov. Nemoteno pa ves čas deluje nujno zdravstveno varstvo. To pomeni, da čeprav pride do stavke, delo v zdravstvenih ustanovah še vedno poteka. Kljub stavki lahko tisti pacienti, ki zdravnika nujno potrebujejo, do njega tudi pridejo.

Na Ministrstvu za zdravje si prizadevamo, da zdravstvo deluje čim bolj nemoteno tudi v času stavke. To vključuje organizacijo nadomestnega dela in usmerjanje pacientov na alternative, če je to potrebno. Oprostitev plačila za obvezni zdravstveni prispevek med stavko bi lahko spodbudila večje število ljudi, da ne plačujejo prispevka, kar bi lahko negativno vplivalo na financiranje zdravstvenega sistema, ki že tako deluje pod pritiskom.

Zaradi teh razlogov je predlog za oprostitev plačila za obvezni zdravstveni prispevek med zdravniško stavko neizvedljiv. Namesto tega se ministrstvo osredotoča na to, da zagotovi, da zdravstveni sistem deluje čim bolj učinkovito in nemoteno tudi v času morebitnih stavk.

Komentarji