Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Ustanovitev pokrajin in reforma davčne politike na pokrajinsko raven

127 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da ponovno preuči ustanovitev pokrajin v Sloveniji in že na podlagi več pogovorov pri bivšem Predsedniku RS Borutu Pahorju in lanskoletnem poskusu Državnega Sveta, ki je predlagal vladi ustanovitev pokrajin še sam (z ljudsko pomočjo) predlagam Vladi RS, da se čimprej loti reševanja te zadeve in še letos ustanovi pokrajine.

Predlagam delitev na zgodovinske pokrajine Slovenije (Štajerska, Kranjska, itd.) na višji ravni, medtem ko naj na nižji obveljajo pokrajine, ki jih je predlagal Državni Svet in so bile obravnavane na pogovorih pri bivšem Predsedniku RS. Na lokalni ravni pa naj ostanejo občine. Pokrajine morajo postati inovativen način uprave na nižjih ravneh in prevzeti nekatere posle od centralne oblasti, da jo razbremenijo. Ne izključujem organiziranosti po sistemu Avstrije ali Nemčije (Bundesrepublik) v smislu, da v nadzoru centralne oblasti ostanejo le pomembni podsistemi zdravstva, javnega sektorja, sodstva in infrastrukture.

Pokrajine torej prevzamejo pod svoje okrilje zdravstvo na lokalni ravni, osnovno šolstvo, odločanje o lokalnih pomembnih problemih, planiranje in javne razprave ter odločanja o pomembnih infrastrukturnih projektih, itd. Državni zbor bi tako bil odvisen od pokrajinskih zborov na področjih lokalnih projektov in bil primoran odločati o zadevah, ki bi jih v odločanje dali pokrajinski zbori.

----------------------------------------------------------------------------------------

Skladno s tem predlagam novo davčno reformo, ki bi umestila davke lokalnega pomena na pokrajinsko raven in državno raven. Na državni ravni ostanejo le davki: trošarine, carine, okoljske dajatve, prispevki za socialno varnost, DDV, prispevki od plač + davki, ki jih plačujejo pravni subjekti (brez s.p.). Pokrajinam se naj plačuje naslednje davke: dohodnina s.p., cestnina, posamezni davki ali prispevki iz področij vodarstva, kanalizacije in varstva gozdov.

5 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 26 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji