Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Reforma drugega pokojninskega stebra z ETFI

224 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Tako kot ves preostali razviti svet se tudi Slovenija sooča s staranjem prebivalstva. Ker je mladih delavcev čedalje manj bo pokojninski sistem ki sloni izključno na davkoplačevalskih prispevkih (prvi steber) čedalje težje deloval. Upokojenci Severne Amerike danes pokrijemo približno tretjino življenjskih stroškov z državno pokojnino (Social Insurance v Kanadi in Social Security v ZDA; oba ustrezata prvemu pokojninskemu stebru ZPIZa Slovenije), dve tretjini pa iz naložb v pokojninske sklade (RRSP v Kanadi; 401k, 403b, IRA in drugi v ZDA; vsi ustrezajo drugemu pokojninskemu stebru v Sloveniji).

Slovenijo v sprejetje pokojninske reforme poleg slabe demografske slike sili tudi Evropska Komisija saj je z reformo pogojeno črpanje denarja iz sklada za okrevanje in odpornost. Do poletja 2023 je moralo ministrstvo za delo po napovedih ministra Luke Mesca že predložiti izhodišča za reformo socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnem svetu, do konca leta 2024 pa bi moral državni zbor reformo sprejeti. Minister Mesec je 21. marca 2023 povedal sledeče: “Sistem se leta 2025 ne bo postavljal na glavo, vendar bomo do takrat imeli pripravljeno reformo in upam, da bo okoli nje ustvarjen družbeni konsenz, ki bo povedal, kako bomo v naslednjih 30. letih ustvarili boljši pokojninski sistem od tega, ki ga imamo danes”.

Tukaj pa se začenjajo težave. Edino pravilno je da država omogoča davčno olajšavo (konkretno zmanjšanje dohodnine) ob vplačevanju v drugi steber, napaka pa je v tem da finančne institucije Slovenije delavca in delodajalca prisilijo v nakup skladov ki so katastrofalno neuspešni, tako kot se to npr. dogaja pri Modri Zavarovalnici. Skladi ki jih institucije vsiljujejo delavcem in delodajalcem v okviru drugega pokojninskega stebra so namreč vsi aktivno vodeni, imajo astronomske stroške, dajejo zelo slabe donose vlagateljem ter visoke finančne nagrade upravljalcem. Povedano po domače: ker je velika večina Slovenskih vlagateljev kakor tudi vladnih ekonomistov finančno nepismena, to na veliko izrablja finančna industrija ki uspešno pretaka denar iz žepov vlagateljev v svoje žepe.

Trenutna situacija je brezupna: Če bi vlagali v pasivni ETF SXR8 namesto v aktiven sklad Modre Zavarovalnice, bi mesečna renta prilagojena na inflacijo morala biti skoraj 5 krat višja kot nam izračuna računalo Modre Zavarovalnice. Ob vsem tem pa so trije vodilni uslužbenci Modre Zavarovalnice namesto odpovedi leta 2022 pokasirali preko pol miliona € za svoje “uspehe”: www.reddit.com/r/Slovenia/comments/18qn3xr/modra_zavarovalnica_in_njeni_skladi_%C5%BEivljenskega/

Nujna je preobrazba na način ki bo dobiček dajal tistim ki vplačujejo v drugi steber in ne tistim ki drugi steber zlorabljajo kot svojo osebno molzno kravo:

1. Država naj ohrani sistem davčne olajšave vendar naj delavcem dovoli da vlagajo v pasivne ETFe z veliko manjšimi stroški in neprimerno višjimi donosi.

2. ETFe bi udeleženci morali kupili na najcenejši možen način s čim manj posredniki, če je mogoče kar direktno od Interactive Brokers. (Država bi mogoče lahko pomagala pri frakcijskem nakupu delnic ETFa za vse tiste ki bi radi manjše vsote vlagali vsak mesec).

3. Država naj udeležencem drugega stebra omogoči davčni ščit da bodo na stara leta lahko brez plačila davkov prešli iz ETFov z višjimi donosi in večjimi nihanji na ETFe z nižjimi donosi in manjšimi nihanji.

4. Država naj določi kaj storiti v primeru če delavec denar nenamensko porabi. V tem primeru bi moral povrniti dohodnino skupaj z obrestmi.

Zamenjava neuspešnih aktivno vodenih skladov slovenskih zavarovalnic s pasivnimi ETFi je veliko bolj umestna kot podaljšanje delavne dobe ali načrten uvoz migrantov kot o tem razmišlja minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Več tukaj: www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/comments/1979f6n/reforma_drugega_pokojninskega_stebra_odprto_pismo/

15 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vlagatelj 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji