Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Denarna kazen za pljuvanje

367 OGLEDOV 34 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da uzakoni denarno kazen za pljuvanje po tleh na javnih mestih.

Gre za nekulturno in potencialno zdravju škodljivo navado posameznikov. Pljuvač ima lahko nalezljivo bolezen. Nič hudega sluteč posameznik lahko na pljuvačev pljunek stopi in ga zanese v stanovanje, kjer se potencialno lahko prenese v usta otroka ali na roke posameznika, ki mu na tla pade predmet.

S prenešeno boleznijo na državljana je po nepotrebnem obremenjen zdravstveni proračun in zdravstveni sistem (daljše čakalne vrste po nepotrebnem), državljanovo zdravje pa je skrhano.

30 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Zaskrbljeni zeleni državljan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 2. 2024

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Namen urejanja varstva javnega reda in miru je uresničevanje pravice ljudi do varnosti in dostojanstva z varovanjem pred dejanji, ki (med drugim) posegajo v telesno in duševno celovitost posameznika. Zakon o varstvu javnega reda in miru (Uradni list RS, št. 70/06 in 139/20, v nadaljevanju: ZJRM-1) v prvem odstavku 7. člena že zdaj predpisuje globo,[1] ki se izreče domnevnemu storilcu, če se na javnem kraju prepira, vpije ali se nedostojno vede na način, opisan v 5. točki 2. člena tega zakona. Iz omenjene norme izhaja, da nedostojno vedenje predstavlja vedenje posameznika ali skupine, s katerim (med drugim) (i) povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in (ii) dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine. Ključno pri tem prekršku je, da mora biti sočasno izpolnjen tudi t. i. subjektivni znak prekrška, ki je na strani domnevnega oškodovanca, to je npr. njegovo vznemirjenje zaradi vedenja domnevnega storilca. Ob tem ni odveč poudariti, da bo (prav) izjava domnevnega oškodovanca ključnega pomena za ugotavljanje odgovornosti storilca, ki jo bo moral oškodovanec (če bo to potrebno) argumentirati tudi na zaslišanju pred pristojnim sodiščem, v primeru podane zahteve za sodno varstvo zoper izdano odločbo o prekršku.

Globa za predmetni prekršek je predpisna v razponu od 25.000 tolarjev (104,32 evra) do 100.000 tolarjev (417,29 evra). Ob izpolnjenih pogojih iz petega odstavka 55.a člena ZP-1 pa lahko storilec izkoristi pravico do polovičnega plačila izrečene globe.

Z vidika ukrepanja za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni pa podarjamo, da slednje sodi na področje zagotavljanja javnega zdravja. V preteklosti smo bili priča prizadevanjem za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, npr. SARS-CoV-2, vendar v tem času resorno ministrstvo oziroma Vlada RS še ni sprejela ekvivalentnega ukrepa, kot bi bil npr. prepoved pljuvanja na javnih krajih.

Glede na zgoraj zapisano in ker zdaj veljavni ZJRM-1 ob izpolnjenih zakonskih pogojih že opredeljuje predmetni prekršek »prepovedi pljuvanja na javnih mestih«, zaključujemo, da predstavljeni predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.


[1] Globa (denarna kazen) se lahko predpiše v razponu ali določenem znesku (prvi odstavek 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US, 73/19 – odl. US, 175/20 – ZIUOPDVE in 5/21 – odl. US; v nadaljevanju:
ZP-1).

Komentarji