Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba subvencioniranja 'sončnic'

313 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam, da vlada pošlje v parlament predlog zakona, s katerim

- se bo končalo subvencioniranje malih sončnih elektrarn, ki so predvsem motnja in težava za elektrodistribucijo, korist pa imajo posamezni lastniki. Ti z njimi parazitirajo na vseh ostalih državljanih, ki moramo plačevati mastne postavke za "zeleno" energijo na položnicah. Kdor je dovolj premožen, si jo zlahka naredi brez subvencije, revni pa si je niti s subvencijo ne morejo

- namesto tega naj se uvede subvencioniranje hranilnikov / akumulatorjev elektrike v gospodinjstvih! Tako bodo 'sončnice' manj obremenjevale omrežje, uporabljali pa bi jih tudi tisti brez 'sončnic', da bi lahko porabljali elektriko v cenejših tarifah in s tem blažili 'špice' v omrežju! (In s tem 'špice' na položnicah. Lahko bi imeli manjšo priključno moč itd.)

28 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S slavcr 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 3. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predlog smo analizirali in ugotavljamo, da se nanaša na sistem subvencioniranja malih sončnih elektrarn za samooskrbo ter subvencioniranje hranilnikov električne energije. 

Dejstvo je, da v sistemu potrebujemo oboje, tako sončne elektrarne kot tudi hranilnike električne energije. Trenutno so že na voljo sredstva za sofinanciranje novih OVE naprav s hranilniki in sicer je odprt javni poziv preko Borzena za nove proizvodne naprave v kombinaciji z novim prigrajenim hranilnikom, pri čemer je hranilnik lahko vključen izključno v okviru posamezne proizvodne naprave. Več informacij o tem javnem pozivu najdete tukaj: https://ove.borzen.si/.  

V prvi polovici letošnjega leta pa bo predvidoma objavljen tudi javni poziv za sofinanciranje zgolj hranilnikov električne energije. Aktualne in načrtovane finančne spodbude Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki vključujejo tudi spodbude za obnovljive vire energije ter hranilnike energije, so predstavljene tukaj: https://www.gov.si/novice/2023-12-19-aktualne-in-nacrtovane-financne-spodbude-ministrstva-za-okolje-podnebje-in-energijo/

Ker predlog naslavlja področja, na katerih že aktivno potekajo ukrepi, smatramo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji