Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izstop iz OZN

436 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam, da Slovenija po prevzemu vloge nestalne članice varnostnega sveta izstopi iz OZN. Tako bi bil izstop malo bolj odmeven. Razlogi za izstop so, da je OZN povsem brezzobi tiger, ki ne počne tega, za kar je bila ustanovljena. Več sredstev organizacija porabi za svoje delovanje, kot za preprečevanje lakote v svetu. Ne naredi ničesar, da bi vsaj moralno obsodila največje svetovne zločine proti človeštvu in naravi. Organizacija zagovarja izključno interese velikih in močnih. To se je videlo že pri tako banalnih zadevah, kot je izbor motivov za božične voščilnice, kjer so izjemno priljubljene motive naših umetnikov zamenjali za veliko slabše sprejete motive "umetnikov" velikih držav. Slovenija naj sredstva pomoči raje namenja neposredno tistim, ki so je potrebni.

54 glasov

22 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 2. 2024

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Organizacija združenih narodov (OZN), zasnovana na temeljih miru in varnosti, človekovih pravic, vladavine prava in razvoja, je osrednja platforma mednarodnega sodelovanja. Predstavlja okvir za dialog med 193 državami mednarodne skupnosti. Države članice tako skupaj razpravljajo o svetovnih problemih in iščejo rešitve na globalne izzive v korist vseh. Slovenija odločno zagovarja večstransko sodelovanje ter spoštovanje ciljev in načel Ustanovne listine OZN, z namenom, da zagotovimo mirno in za lasten razvoj ugodno mednarodno okolje, ki prispeva k izboljšanju blaginje  prebivalcev Slovenije, kot tudi ostalih delov sveta. 

OZN naslavlja globalni problem lakote skozi različne pobude. Leta 2015 so vse države članice v okviru Agende 2030 za trajnostni razvoj sprejele 17 ciljev trajnostnega razvoja. Eden izmed ciljev trajnostnega razvoja je odpraviti lakoto. Poleg tega različni programi in agencije OZN, kot sta Svetovni program za hrano in Organizacija za prehrano in kmetijstvo, na terenu implementirajo strategije, nujno potrebne za vzpostavljanje varnosti preskrbe s hrano. Zagotavljanje prehranske varnosti je tesno povezano s humanitarnimi krizami v svetu in njihovim reševanjem. V tem primeru ima OZN z Uradom za koordinacijo humanitarnih zadev in svojimi agencijami, posebej Svetovnim programom za hrano, osrednjo vlogo pri koordinaciji odziva držav in drugih humanih organizacij, pri organizaciji dobav in razdeljevanju pomoči.

Komentarji