Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Možnost odstranjevanje bloatware (prednameščenih aplikacij)

458 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Predlagam, da se razmisli o prepovedi nameščanja bloatware aplikacij na naprave (telefoni, tv, hladilniki, vse kar bi nja bilo "SMART") oz. uporabnikom naj bo omogočeno da se od strani vse česar ne želi na napravi, ki jo kupi.

Bloatware aplikacije so nameščene s strani proizvajalca, pravilo se jih ni možno enostavno odstraniti. Aplikacije niso v interesu končnega uporabnika in zbirajo podatke o uporabniku, uporabi, navadah. Te informacije se zlorabijo za najrazličnejše namene, posredujejo v obdelavo, preprodajo tretjim strankam...

Seveda se uporabnika pred pričetkom uporabe naprave prisili, da se strinja s pogoji. Nikakor ni prostovoljno strinjanje. V trgovini mi ni nihče omenil, da bo TV nasičen z bloatwarem, da se bom moral strinajti da samsung beleži kaj mu srce poželi...

----------------------------

Kupil Samsung TV, nikoli ne grem na amazon, netflix ipd. zadeve... aplikacija za prestrezanje/blokiranje neželenih strani na dnevni bazi beleži stotine psoiskusov povezav na razno razne strani spletnih velkanov s katerimi kot uporabnik nisem imel nobene interakcije.

89 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 9 9245 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 3. 2024

Odziv Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

V zvezi z vašo pobudo bi vam na ministrstvu želeli pojasniti, da Uredba (EU) 2022/1925 o tekmovalnih in pravičnih trgih v digitalnem sektorju in spremembi direktiv (EU) 2019/1937 in (EU) 2020/1828 (akt o digitalnih trgih, v nadaljnjem besedilu: DMA) med drugim ureja tudi navedeno problematiko, saj t.i. vratarji (velike spletne platforme) ne smejo preprečiti uporabnikom, da odstranijo kakršno koli predhodno nameščeno programsko opremo ali aplikacijo, če tako želijo.

Tretji odstavek 6. člena DMA namreč določa:  Vratar mora končnim uporabnikom dovoliti in tehnično omogočiti preprosto odstranitev katerih koli programskih aplikacij iz operacijskega sistema vratarja, brez poseganja v možnost zadevnega vratarja, da omeji tako odstranitev  v zvezi s programskimi aplikacijami, ki so bistvene za delovanje operacijskega sistema ali naprave in jih tretje strani tehnično ne morejo ponujati kot samostojnih aplikacij.

DMA je začel veljati 1. 11. 2022, uporabljati pa se je začel 2. 5. 2023. Podjetja, ki zagotavljajo jedrne platformne storitve kot so spletne posredniške storitve, spletni iskalniki, spletne storitve družbenega mreženja, storitve platforme za izmenjavo videov, medosebne komunikacijske storitve, operacijski sistemi, spletni brskalniki, virtualni pomočniki, storitve računalništva v oblaku in storitve spletnega oglaševanja so morale v 2 mesecih po začetku uporabe uradno obvestiti Evropsko Komisijo in zagotoviti vse ustrezne informacije. Evropska Komisija je nato v roku 45 dni imenovala t.i. vratarje, ki morajo v 6 mesecih po odločitvi Evropske Komisije zagotoviti skladnost z obveznostmi in prepovedmi, ki so predvidene v DMA.

Nadzor nad izvajanjem DMA je izključno v rokah Evropske komisije.

Glede na obrazloženo menimo, da je izpostavljena problematika na ravni EU že ustrezno naslovljena in se bo glede na zgoraj navedene roke v praksi kmalu začela tudi celovito izvajati.

Komentarji