Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Veljavnost zdravniškega spričevala 10 let

492 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Pozdravljeni!

Imam dioptrijo -8, zato moram vsakih 5 let obvezno na zdravniški pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja.

Obdobje je nerazumno kratko in sem kot oseba z očali obravnavan kot največja nevarnost v prometu. Zakaj se na 5 let ne preverja še ljudi s težavami z alkoholom, psiho, ipd.? Menim, da smo ljudje z visokimi dioptrijami dovolj samodisciplinirani, da si zamenjamo očala takrat, ko je to potrebno, pa naj bo to čez dve ali šest let, saj sicer ne vidimo.

Predlagam, da se veljavnost zdravniškega spričevala za vozniško dovoljenje podaljša na 10 let.

(Alternativni predlog: obvezni zdravniški pregled za vozniško dovoljenje pri 30., 40., 50., 60., 70., 80. letu starosti za vse voznike. Mogoče bi se ugotovilo, da visoka dipotrija ni edini problem.)

Lep pozdrav.

47 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Miha Mlekuž 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 2. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil (Uradni list RS, št. 14/18 in 17/22; v nadaljnjem besedilu: pravilnik) določa vrste, obseg in postopek opravljanja zdravstvenih pregledov, ki jih morajo opraviti kandidati za voznike in vozniki. S spremembo pravilnika (Uradni list RS, št. 17/22) v zvezi z obstojem ali stopnjo refrakcijske okvare ni več predpisana časovna omejitev zmožnosti za vožnjo iz zdravstvenih razlogov. Pred spremembo je bilo določeno, da so pri vozniku z refrakcijsko okvaro potrebni periodični pregledi za podaljšanje vozniškega dovoljenja na 5 oziroma 10 let, odvisno od stopnje refrakcijske okvare.

Oseba, ki ima trenutno časovno omejeno dovoljenje iz zdravstvenih razlogov, zaradi preteklih določil pravilnika do največ 60 dni pred potekom vozniškega dovoljenja opravi zdravniški pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Če bo ugotovljeno, da ni drugih razlogov za časovno omejitev veljavnosti zdravniškega spričevala, periodični pregledi za podaljšanje vozniškega dovoljenja ne bodo več potrebni, voznik mora biti vključen v redno oftalmološko obravnavo.

Komentarji