Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Avtomatično vračilo sredstev za nakup vinjete od odjavi vozila

702 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Lepo pozdravljeni,

Glede na to, da se sredstva vežejo na uporabo vozila, je edino smiselno, da bi se sredstva ob odjavi vozila vrnila uporabniku avtomatično (brez eksplicitnega oddajanja in prošnje za vračilo denarja).

Trenutno mora uporabnik v 30 dneh oddati zahtevek za vračilo, če pa pride do kakšne koli neljube situacije, pa le tega zamudiš denar denar Dars zadrži, kar je neupravičeno, saj uporabnik ni uporabljal cest in tako pride Dars do sredstev, ki mu pravzaprav ne bi smeli pripadati.

91 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I i.am.GD 22 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Uvodoma je treba poudariti, da veljavna elektronska vinjeta za ustrezen cestninski razred ne pomeni zgolj pogoja za uporabo katere koli cestninske ceste v Republiki Sloveniji z vozilom do 3.500 kg največje dovoljene mase, pač pa prvenstveno pomeni na registrsko označbo in državo registracije vozila, katerega največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, ne glede na največjo dovoljeno maso priklopnega vozila, vezano časovno omejeno pravico do uporabe cestninske ceste. V času veljavnosti posamezne elektronske vinjete lahko uporabnik cestninskega omrežja neomejeno uporablja vse cestninske ceste in njihove odseke.

Z nakupom elektronske vinjete pridobi lastnik ali imetnik vozila torej »zgolj« časovno omejeno pravico do uporabe cestninske ceste (za obdobje veljavnosti elektronske vinjete), kar pa ne pomeni, da gre za vezanost denarnih sredstev na uporabo vozila. Imetnik veljavne elektronske vinjete lahko vozilo uporablja tudi povsem brez uporabe cestninskih cest, pa bo po izteku časovnega obdobja veljavnosti elektronske vinjete moral kljub temu kupiti novo elektronsko vinjeto oziroma ne bo upravičen zahtevati nazaj kakršnih koli denarnih sredstev iz tega naslova. Ima pa pred potekom veljavnosti elektronske vinjete lastnik ali imetnik vozila pravico (možnost), da v primeru odjave vozila, na katero je vezana letna ali polletna elektronska vinjeta, zahteva od upravljavca cestninskih cest vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete za čas od dneva, ko je bilo vozilo odjavljeno iz evidence registriranih vozil, do dneva izteka njene veljavnosti. Vračilo sorazmernega dela vrednosti elektronske vinjete ureja Zakon o cestninjenju (Uradni list RS, št. 24/15, 41/17, 158/20 in 159/21; v nadaljnjem besedilu: ZCestn) v 38. členu, kjer v sedmem odstavku tudi določa, da vloži vlogo za vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete lastnik ali imetnik vozila najpozneje v 30 dneh od odjave vozila iz evidence registriranih vozil oziroma od dneva, ko je bila za vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana elektronska vinjeta, izdana nova registrska tablica z drugačno označbo. Lastnik ali imetnik vozila se lahko torej povsem prosto odloča o tem, ali bo svojo pravico, ki mu gre iz tega naslova, uveljavljal, ali pa je ne bo.

Ne gre torej za avtomatizem in tudi ne more iti za avtomatično vračilo sredstev, saj gre pri odjavi vozila oziroma kakršnem koli drugem dejanju z vozilom, za povsem ločeno in samostojno dejanje oziroma izjavo volje, ki z elektronsko vinjeto nima prav nobene zveze. Treba je vedeti, da je nakup elektronske vinjete samostojen pravni posel med upravljavcem cestninskih cest in stranko (kupcem), ki je lahko bodisi lastnik, bodisi imetnik vozila bodisi kdorkoli, ki je za določeno registrsko številko opravil nakup elektronske vinjete. Z izvedenim nakupom elektronske vinjete (plačilom kupnine) je pravni posel z vidika medsebojnih pravic in obveznosti pogodbenih strank zaključen, daje pa ZCestn kljub temu lastniku ali imetniku vozila možnost, da v primeru odjave vozila, na katero je vezana letna ali polletna elektronska vinjeta, zahteva od upravljavca cestninskih cest vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete za čas od dneva, ko je bilo vozilo odjavljeno iz evidence registriranih vozil, do dneva izteka njene veljavnosti. Ne gre namreč za vnaprejšnjo obveznost upravljavca cestninskih cest, pač pa za pravico lastnika ali imetnika vozila, ki ima možnost izbire, in sicer bodisi uveljavljati pravico bodisi je ne. Če jo, to terja (tako kot to velja za uveljavljanje sleherne pravice) vnaprej določeno navzven zaznavno izrazno dejanje (vložitev vloge), s katero upravičenec uveljavlja svoje upravičenje. Določeno upravičenje namreč nujno potrebuje zunanje izrazno sredstvo, da se lahko uveljavi, torej navzven zaznavno in prepoznavno izjavo (volje).

Glede na navedeno ocenjujemo, da nadaljnja obravnava predloga ni potrebna

Komentarji