Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved prodaje kakršnihkoli proizvodov, ki nimajo napisa in opisa v slovenščini

855 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Bes me popade v trgovini, ko vidim nemški/italijanski/hrvaški... napis/opis proizvoda in na zadnji strani deklaracijo v slovenščini, ki je niti z lečo ne moreš prebrati! prevod in tisk slovenskih napisov je en mali drobižek v primerjavi z dobički , ki jih pobirajo!!! Torej je namnaj zahtevat od teh, da ,če že prodajajo , naj prodajajo v slovenščini!!!!

135 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Urle 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 12. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

Problematiko že ureja Zakon o javni rabi slovenščine (Ur. l. RS, št. 86/04 in 8/10) v svojem 15. členu, ki govori o besedilih ob prodajnih izdelkih in storitvah, saj določa:

  1. Pri označevanju in predstavljanju izdelkov in storitev morajo ponudniki potrošniku potrebne informacije glede značilnosti, prodajnih pogojev, uporabe in namembnosti izdelka ali storitve posredovati v slovenščini oziroma v potrošniku na območju Republike Slovenije zlahka razumljivem jeziku. Namesto besednega sporočanja so dopustni tudi splošno razumljivi simboli in slike. Ta določba se ne nanaša na tujejezična imena blagovnih in storitvenih znamk.
  2. Vsako živilo, zdravilo ali fitofarmacevtsko sredstvo, ki je v prodaji na območju Slovenije, mora imeti na ovojnini natisnjeno deklaracijo, navodilo za uporabo in vse druge potrebne podatke v slovenščini, dodatno pa lahko tudi v tujih jezikih.
  3. Besedila iz prvega in prejšnjega odstavka morajo biti napisana vidno, čitljivo, za uporabnika razumljivo in v knjižnojezikovnem standardu.

Državljani, ki opazijo kršitev tega člena, se lahko obrnejo na pristojne inšpekcijske službe. Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem 15. člena opravljajo: Tržni inšpektorat Republike Slovenije nad izvajanjem prvega in tretjega odstavka, Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano nad izvajanjem drugega in tretjega odstavka (glede besedil ob živilih in ob fitofarmacevtskih sredstvih), Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke nad izvajanjem drugega in tretjega odstavka (glede besedil ob humanih zdravilih), Veterinarska uprava Republike Slovenije nad izvajanjem drugega in tretjega odstavka (glede besedil ob veterinarskih zdravilih).

Komentarji