Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vozniško dovoljenje A do 350 ccm

274 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Nekoč je obstajala kategorija A do 350 ccm, ki se je ukinila. Imetniki so imeli krajše prehodno obdobje, v katerem so lahko vpisali A brez omejitev, po tem obdobju pa jo pretvarjajo v A2, ki je v nekaterih ozirih bolj restriktivna.

Praktično to pomeni, da je nekdo imel A do 350 ccm in z njo vozi recimo Aprilia 250RS. Veljavnost do 80. leta. Potem mora menjati vozniško dovoljenje, ker se je preselil in mu naredijo novo vozniško kategorije A2, s katerim ne sme več voziti omenjenega motorja. Meni se zdi to nedopusten poseg v že pridobljene pravice. Predlagam, da se vsakemu, ki je kdaj imel A do 350 ccm in je ni izgubil, vpiše kategorija A.

25 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U usimoncic 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 12. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Veljavni Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 92/22 – uradno prečiščeno besedilo in 153/22; v nadaljnjem besedilu: ZVoz-1) v četrtem in petem odstavku 62. člena določa, da v kategorijo A2 spadajo motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih moč motorja ne presega 35 kW in pri katerih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg in ne izvira iz vozila z močjo 70 kW ali več, v kategorijo A pa motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa.

ZVoz-1 v drugem odstavku 60. člena določa, da se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A (brez omejitev) sme izdati osebi, ki poleg pogojev, določenih v prvem odstavku navedenega člena, izpolnjuje naslednje pogoje:

  1. da je opravila praktični del vozniškega izpita vozil kategorije A brez omejitev;
  2. da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2.

V letu 2002 uveljavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 21/02; ZVCP-B) je v 10. členu prehodne določbe določil, da se:

  • osebi, ki je dopolnila 18 let in ima na dan uveljavitve zakona najmanj dve leti vozniško dovoljenje kategorije A do 125 ccm in največ 11 kW, na njeno zahtevo izda vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A brez omejitev, ne da bi opravljala vozniški izpit;
  • osebi, ki ima na dan uveljavitve zakona najmanj dve leti vozniško dovoljenje kategorije A do 350 ccm, na njeno zahtevo izda vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A brez omejitev, ne da bi opravljala vozniški izpit.

Nadalje je v letu 2004 uveljavljen Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 83/04; ZVCP-1) v tretjem odstavku 147. člena določil, da se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A brez omejitev izda osebi, ne da bi opravljala vozniški izpit in ne da bi predložila zdravstveno spričevalo, ki poleg pogojev, določenih v prvem odstavku tega člena, izpolnjuje naslednje pogoje:

  • da je stara najmanj 21 let;
  • da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil podkategorije oziroma kategorije:
    • A1 (A do 125 ccm in največ 11 kW) ali
    • A, katerih moč motorja ne presega 25 kW in razmerje moč motorja/masa vozila ne presega 0,16 kW/kg.

Pri tem se doba, ko je oseba imela vozniško dovoljenje iz točke a) in iz točke b) te alinee skupaj več kot dve leti, sešteva.

Prav tako je v letu 2008 uveljavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 37/08; ZVCP-1E) v 59. členu (spremenjena določba 147. člena ZVCP-1) določil,  da se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A (brez omejitev) izda osebi, ki poleg pogojev, določenih v prejšnjem odstavku, izpolnjuje naslednje pogoje:

  • da je opravila praktični del vozniškega izpita vozil kategorije A brez omejitev,
  • da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2.

Prehodna določba 106. člena ZVCP-1E je določila, da se novi pogoji za pridobitev vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A (brez omejitev), določeni v ZVCP-1E začnejo uporabljati 1. oktobra 2009.

Če oseba, ki je izpolnjevala zakonsko določene pogoje, do vključno 30. septembra 2009 ni zahtevala izdajo vozniškega dovoljenja kategorije A (brez omejitev), tega po navedenem datumu ni mogle več narediti, saj so 1. oktobra 2009 začele veljati nove določbe in spremenjeni pogoji glede pridobitve vozniškega dovoljenja kategorije A brez omejitev, ki so skladne z določbami direktive o vozniških dovoljenjih.

Izdaja vozniškega dovoljenja za vožnjo motornega vozila kategorije A je zato možna le na podlagi veljavne določbe drugega odstavka 60. člena ZVoz-1, ki določa, da se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A (brez omejitev) sme izdati osebi, ki poleg pogojev, določenih v prvem odstavku 60. člena, izpolnjuje naslednje pogoje:

  1. da je opravila praktični del vozniškega izpita vozil kategorije A brez omejitev;
  2. da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2.

Komentarji