Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved vožnje traktorjem in motokultivatorjem

295 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Moj predlog zajema, da se v času prometnih konic med 14 ter 15 uro prepove vožnjo traktorjem in motokultivatorjem saj s svojo vožnjo po glavnih cestah še bolj ovirajo promet.

28 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Danijel Zagajšek 19 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 5. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V skladu s 4. členom Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) morajo udeleženci cestnega prometa ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno in da ne ovirajo ali ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali jim ne povzročajo škode. Prav tako, smejo pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.

Udeleženci cestnega prometa morajo ravnati v skladu z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo. Tako morajo ravnati tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili (98. člen ZPrCP).

Minister, pristojen za promet, z odredbo omeji oziroma prepove promet udeležencev cestnega prometa ali vozil zaradi zagotavljanja varnosti ali nemotenega poteka cestnega prometa, vzdrževanja javnega reda ali varovanja okolja (11. člen ZPrCP).

Z veljavno Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 75/11 in 195/21; v nadaljnjem besedilu: odredba) je na posameznih cestah v Republiki Sloveniji v določenem časovnem obdobju  ali vremenskih razmerah omejen promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil (2. člen odredbe).

Omejitve prometa iz 2. člena te odredbe za traktorje ne veljajo v primerih:

  • odprave posledic naravnih nesreč;
  • prevoza poštnih pošiljk;
  • opravljanja cestnega prevoza, kombiniranega z železniškim ali ladijskim:
    • do železniškega oziroma trajektnega terminala, če nadaljujejo vožnjo z oprtnim vlakom ali trajektom, in bi sicer ne prispela pravočasno, kar dokaže voznik z ustrezno dokumentacijo;
    • od trajektnega ali železniškega terminala do najbližjega mejnega prehoda, če so prispela    s trajektom ali oprtnim vlakom in če bodo v tujini lahko nadaljevala vožnjo do cilja, kar dokaže voznik z ustrezno dokumentacijo;
  • prevoza enodnevnih piščancev ali čebel.

Prav tako, ne glede na prepoved iz 2. člena odredbe, so na posameznih cestah oziroma delih cest, ki so določene v 4. členu odredbe, dopustne določene izjeme podnevi, v času prepovedi iz 2. člena odredbe kot so:

  • prečkanje cest iz 4. člena odredbe;
  • vožnja traktorjev na posebni prometni površini, ki jo za vožnjo uporabljajo počasna vozila in poteka ob vozišču cest oziroma delih cest iz 4. člena odredbe.

Traktorji in motokultivatorji so predvsem udeleženci nižjih kategorij cest (regionalne in lokalne ceste) nikakor pa ta vozila s svojo udeležbo na glavnih cestah ne generirajo prometa, ki bi vplival na pretočnost teh cest. Traktorji in motokultivatorji so vozila, ki nimajo tranzitnih relacij in se večinoma pojavljajo v lokalnem izvorno ciljnem prometu. 

V skladu z Zakon o cestah (Uradni list RS, št. 132/22, 140/22 – ZSDH-1A, 29/23 in 78/23 – ZUNPEOVE; v nadaljnjem besedilu: ZCes-2) je omejitev uporabe javne ceste ali njenega dela dopustna samo, če je državna cesta ali njen del v stanju da:

  •  promet po njej ni mogoč ali je mogoč samo promet posameznih vrst vozil;
  •  bi promet posameznih vrst vozil povzročil pospešeno propadanje ceste;
  •  to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na zavarovanje ceste in varnost prometa na njej (sneg, poledica, veter, ovire, ipd.). (75. člen ZCes-2).

Minister, pristojen za promet, lahko na državnih cestah omeji promet za težka tovorna vozila če te ceste potekajo skozi naselja, paralelno z njimi pa potekajo ceste z boljšimi tehničnimi lastnostmi ter na cestah, ki potekajo po zavarovanih območjih narave. Na občinskih cestah pa je omejitev prometa lahko vzpostavljena zaradi prometne preobremenjenosti naravnega okolja in na cestah, kjer potekajo označene šolske poti, vendar ne za lokalni promet. 

Na Ministrstvu za infrastrukturo smo mnenja, da omejitev uporabe glavnih cest za gospodarska vozila, kot so traktorji in motokultivatorji, v navedenem časovnem obdobju ni sprejemljiva, glede na to, da so vozila vezana na izvajanje gospodarske dejavnosti.

Komentarji