Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Rtv naročnina

1062 OGLEDOV 50 KOMENTARJEV

Predlagam glede nato da je rtv naročnina obvezna zaradi napisanega zakona naj se rtv financira iz proračuna če že država zahteva obveznost plačevanja rtv naročnine zato se naj to preusmeri v proračun ki ga tudi financirajo državljani

135 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 52 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H hhhh1 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 11. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

V zvezi s predmetnim vprašanjem pa ministrstvo navaja, da predstavlja RTV prispevek za programe RTV Slovenija, ki ga plačujejo zavezanci, zgolj eden izmed finančnih virov za zagotavljanje sredstev za izvajanje javne službo na področju radijske in televizijske dejavnosti, določeno Zakonom o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B, 9/14 in 163/22; v nadaljnjem besedilu: ZRTVS-1).

Skladno z določili 30. člena ZRTVS-1 RTV Slovenija pridobiva finančna sredstva za izvajanje svojih dejavnosti na naslednji način:

  • iz plačil prispevka za programe RTV Slovenija (v nadaljnjem besedilu: RTV prispevek);
  • iz tržnih dejavnosti;
  • iz sredstev državnega proračuna;
  • iz sponzoriranja in drugih virov skladno z zakonom in statutom.

RTV prispevek, ki se zbira neposredno na računu RTV Slovenija, skupaj z ostalimi finančnimi viri (predvsem prihodki iz tržnih dejavnosti) omogoča institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost pri izvajanje javne službe (neodvisno od centrov politične in gospodarske moči).

RTV Slovenija s prihodki samostojno razpolaga, odgovornost za transparentnost, smotrnost in zakonitost porabe sredstev pa nosijo njeni organi upravljanja, poslovodenja in nadzora.

Programska politika je v pristojnosti Sveta RTV Slovenija, strokovno vodenje in upravljanje ter poslovodenje je v pristojnosti štiričlanske uprave, Finančni odbor pa med drugim izvaja nadzor nad poslovanjem in ima pravico do vpogleda v poslovne knjige, periodične obračune in vso drugo dokumentacijo celotnega javnega zavoda.

RTV Slovenija je javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, zato se finančna sredstva za delovanje zavoda zagotavljajo na način, ki omogoča avtonomijo in se razlikuje od ostalih javnih zavodov. RTV Slovenija ni posredni proračunski porabnik, zato je na področju javnih financ v nekoliko drugačnem položaju od ostalih javnih zavodov. RTV Slovenija tako ni zavezana k usklajevanje programov dela in finančnih načrtov s pristojnimi ministrstvi, kot so to velja za ostale javne zavode, in je določeno z Zakonom o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617, 13/18, 195/20 – odl. US,18/23 – ZDU-1O in 76/23; v nadaljnjem besedilu: ZJF). ZJF namreč v prvem odstavku 71. člena ZJF med drugim določa, da pristojna ministrstva izvajajo usklajevanje programov dela in finančnih načrtov javnih zavodov.

Glede na navedeno, po mnenju ministrstva za kulturo, predlog, da bi se finančna sredstva za delovanje RTV Slovenija zagotavljala iz državnega proračuna, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Sprejem državnega proračuna je namreč v pristojnosti Državnega zbora, zato bi to pomenilo, da politika posega v avtonomijo izvajanja javne službe.

Komentarji