Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Osebna asistenca - novi osnutek zakona

271 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

1 - Predlagam vam da se ohrani v celoti pravice invalidom iz trenutno še veljavnega obstoječega zakona o OA, da sta lahko 2 zdrava bližnja družinska člana OA invalidnemu-invalidni članu - članici družine.

11. člen (osebni asistent)

 

2 - Predlagam da se v novem zakonu o OA ohrani v enaki meri sofinanciranje OA, kot v trenutno še veljavnem.

 

26. člen (financiranje osebne asistence)

 

Trenutno še veljavni zakon o OA.

 

www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa

 

3 - Dodatno vam predlagam da se z zakonom prepove da so lahko invalidi - uporabniki OA tudi sp - izvajalci - koordinatorji OA mi imajo celo zaposlene lastne OA in za druge uporabnike , na katerega služijo na račun ostalih invalidov.

 

Potem se pa lahko na račun tega javno hvalijo kako bi morali biti vsi invalidi neodvisni in samostojni(lastna hiša, stanovanje, avtomobil, kombi, čistilka, kuhar, negovalec,...)

 

Velika večina invalidov si preprosto ne moremo privoščiti takšnega luksuza, ker ne živimo na račun drugih invalidov.

 

4 - Predlagam tudi da uvedete možnost da se lahko zaposli osebne asistente direktno pri invalidni osebi - uporabniku brez posrednikov , po vzoru Nemčije in Avstrije.

 

Na ta način boste prihranili precej milijonov saj bi z tem ukrepom odpravili potrebo po (posrednikih - izvajalcih OA in vsemi napihnjenimi stroški povezanimi z njimi ) med uporabniki in OA.

 

Le preberite si nov osnutek zakona o osebni asistenci, v katerem se celo v vladi in na MDDSZ celo izgovarjate na konvencijo o pravicah invalidov.

 

www.gov.si/novice/2023-09-15-zakon-o-osebni-asistenci-v-javni-razpravi/

 

Kakšne neumestne-nesmiselne-nelogične razloge in izgovore iščete v svobodni demokratični vladi, kako bi nam z novim zakonom o osebni asistenci preprosto kar ukinili prosto izbiro koga vse rabimo in želimo imeti zaposlene kot svoje OA.

 

Ter se pri tem na MDDSZ celo izgovarjate na konvencijo o pravicah invalidov, katere podpisnica je tudi republika Slovenija.

 

In nam hočete ukiniti pravico da sta lahko 2 družinska člana naš OA, po novem osnutku zakona samo še 1 družinski član.

 

Ravno bližnji družinski člani ki so sedaj še lahko naš OA, se ves čas najbolj trudijo da smo čimbolj aktivni, samostojni, družbeno aktivni,....

 

Le kdo je vse moje življenje skrbel za mene kot moja mama ?

 

Očitno pa sedaj naše družine postajajo naši največji sovražniki, zlasti zaradi travm iz otroštva gospe Elene Pečarič ki so jo njeni starši pustili v zavodu in še sedaj ni prebolela te travme.

 

Ter je že ves čas najbolj vneto zagovarjala svoje enostransko stališče v imenu vseh drugih invalidov, da družinski člani sploh nebi smeli biti naši OA - ali pa da je lahko zaposlen največ 1 družinski član kot naš OA če že res mora biti , med pogajanji z vsako vlado do vključno sedanje kjer je končno dočakala svoj uspeh ?!

 

Mar smo mi ostali invalidi krivi za njeno osebno družinsko življenje ?!

 

Ali je kdorkoli na vladi in MDDSZ vprašal nas ostale invalide kaj želimo in rabimo, ali o vsem res odloča gs. Pečarič ?

 

Po drugi strani pa mnoge tuje osebe ki so zaposleni kot naš OA, samo čakajo kdaj bo konec naporne službe in trdijo da moramo biti ponižno hvaležni da nam sploh pomagajo pri čemerkoli, nekateri celo trdijo da je delo OA uporabniku samo obrisati ali umiti rit in nič drugega, ter lepo čakajo da mine teh 8 ur dnevno in hitro domov.

 

Vsaj takšne zapise je mogoče prebrati v Facebook ekipi - osebna asistence je pravica invalidov, kjer so mnogi zaposleni zelo samovšečni in arogantni do nas invalidov in takšni ljudje so lahko celo zaposleni kot naši OA.

 

Pa toliko imate na vladi in ga. Pečarič za povedati čez naše družinske člane, rajši začnite strožje nadzirati tuje OA.

 

www.facebook.com/groups/osebna.asistenca.pravica.invalidov/

 

Sedaj ko sta lahko zaposleni kot moji OA moja mama in sestra ki sicer ne živi doma in je imela pred tem redno službo , si lahko z mamo in bratom ki je tudi invalid finančno končno privoščimo tudi kaj več, kot pa včasih ko smo bili zelo socialno ogroženi kot družina.

 

Končno lahko kam gremo na izlet, v terme,na morje,trgovino,..., vsega tega nebi bilo če si sedaj nebi kupili večjega avtomobila, ki smo si ga lahko kupili zaradi boljšega finančnega stanja.

 

Večji avtomobili - kombiji niso poceni da niti ne govorim o vseh stroških povezanih z avtomobilom.

 

Če bo lahko po novem samo 1 družinski član OA, bo najbrž potrebno preprosto prodati avto in kupiti manjšega, pa mi spet ne bo potrebno iti nikamor, saj si preprosto ne bo mogoče privoščiti vzdrževanja takšnega avta.

 

Z tem osnutkom zakona o OA, nam nameravate dobesedno ukiniti dodatek za pomoč in postrežbo, saj bo po novem osnutku zakona o OA potrebno celoten dodatek vrniti nazaj v državno malho.

 

Samo da se bo prelagalo denar z enega kupa na drugega.

 

Torej nas boste še dodatno finančno stisnili v kot, in nas ponovno poslali med najbolj socialno ogrožene.

 

Ali pa nam preprosto v zameno za celoten ukinjen dodatek za pomoč in postrežbo, dvignite za toliko nadomestilo za invalidnost.

 

Že sedaj imajo mnogi zdravi ki so lepo na socialni in molzejo državo za vse mogoče socialne transferje boljši finančni položaj, kot mi ki smo odvisni v vsem od zdravih ljudi.

 

Na vladi se obnašate kot da invalidi nimamo nobenih finančnih stroškov, položnic, raznih davkov, hrana, pijača, obleke, obutev,prehranska dopolnila, fizioterapije,...

 

Če nam boste res ukinili dodatek za pomoč in postrežbo ter omejili da je lahko samo 1 družinski član naš OA, bomo lahko črtali skoraj vse z seznama (internet, IPTV, izleti, družbena aktivnost, počitnice, prehranska dopolnila,dodatne fizioterapije, zasebnega zobozdravnika-saj v javnem zobozdravstvu nikamor ne prideš ,prilagajanje hiše, stanovanja za invalidski voziček,...)

 

V osnutku zakona o OA, ste tudi sami navedli da je trenutno mesečni strošek za OA 16.5 milijonov evrov seveda bruto.

 

Torej je ta strošek na letni ravni že precej nižji od vaših prejšnjih trditev ca. 200 milijonov evrov bruto.

 

Kaj ko bi navedli koliko milijonov - milijard neto gre za socialne pomoči za zdrave brezposelne ki zraven dobijo še vse ostale socialne transferje, za ogromno javno upravo-sektor, javno zdravstvo, Ukrajino-orožarna - in za večinoma bogate begunce iz te države, migrante iz arabskih, afriških in celo azijskih držav, socialni turizem, razne analize, načrte, projekte, urade, agencije, uprave, nadzorne uprave,... ?

 

Citat:

 

Za izvajanje veljavnega zakona so zagotovljena finančna sredstva na PP 180048 »Izvajanje Zakona o osebni asistenci«. Za leto 2023 je v proračunu zagotovljenih 174.751.428 eurov in to za izplačilo izvedenih storitev osebne asistence, komunikacijskega dodatka in plačila strokovnih komisij za oceno pravice do osebne asistence.

 

V mesecu avgustu 2023 je bilo za izvajanje storitev osebne asistence namenjenih 16,5 mio eurov za 4.103 uporabnike osebne asistence pri 107 delujočih izvajalcih osebne asistence.

 

Več kot očitno smo postali samo invalidi in upokojenci povsem odveč v tej državi in vladi, razen določenih izjem.

 

Mar nimamo nobene pravice več v Sloveniji, ali je tudi konvencija o pravicah invalidov zgolj za okras, katere podpisnica je tudi republika Slovenija ?!

 

www.peticija.online/stop_bogatenju_izvajalcev_oa_na_racun_uporabnikov_in_asistentov_oa_izrecno_ne_odvzemanju_dodatka_za_pomo_in_postrebo_dpp

 

www.peticija.online/uporabniki_oa_ne_bodo_plaali_celoten_znesek_dppja_dravi

 

Me prav zanimajo vaši strokovni ne-utemeljeni razlogi in izgovori za zavrnitev tega predloga, najbrž celo z izgovorom na konvencijo o pravicah invalidov ?!

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Ni predloga sistemske spremembe, ampak spremembe predloga zakona v javni obravnavi. Sodelujte v javni razpravi https://www.gov.si/novice/2023-09-15-zakon-o-osebni-asistenci-v-javni-razpravi/

Komentarji