Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Slovenija nima izbire - zaplemba vozil z ruskimi registrskimi tablicami

1299 OGLEDOV 112 KOMENTARJEV

Vezano na članek v prilogi: SLOVENIJA IMA IZBIRO, KER JE SAMOSTOJNA IN SUVERENA DRŽAVA. Če ni, potlej so jo oblastniki prodali mimo volje naroda, za kar niso imeli nobene pravice.

Zaplemba premoženja nekomu, ki ni storil ničesar in je njegova edina "krivda", da je državljan druge države, je milo rečeno rasistično početje (ker ste Rusi), ki se lahko po vsebini enači rasističnimi izživljanji nad črnci ali s pogromom nad Židi. S kvazi predpisom zaščitena tatvina. Predstavljajte si, da bi slovenskim državljanom zaradi kakršnega koli spora Hrvatje zasegali avtomobile. Ali pa nepremičnine na morju ...

Civilizirana družba,ki spoštuje moralne, etične in pravne norme, tega ne počne.

Predlagam vladi, da prakso zaplembe vozil z ruskimi registrskimi tablicami nemudoma prekine. Pri čemer opozarjam, da je v konkretnem morebitno sklicevanje na določila EU povsem brezpredmetno. Ker nihče ne bo skočil na glavo s stolpnice, če mu bo tako namignila EU. Upam vsaj.

Hvala.

 

www.zurnal24.si/avto/slovenija-ocitno-nima-izbire-taksne-tablice-bo-preganjala-412134

104 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 51 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H heizenberg 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2023

Odziv Ministrstva za finance

V članku Žurnala 24, na katerega se sklicuje predlagatelj, je navedeno, da glavnina nadzora nad prihodom vozil, ki imajo registrske tablice Ruske federacije, poteka na cestnih mejnih kontrolnih točkah, ki pa jih Republika Slovenija s tretjimi državami nima. V članku je navedeno tudi, da v kolikor bodo uslužbenci Finančne uprave RS naleteli na vozilo z registrskimi tablicami Ruske federacije, bodo ukrepali v skladu z veljavnimi zakonskimi določbami.

V Republiki Sloveniji je v skladu z 10. členom Zakona o omejevalnih ukrepih, ki jih Republika Slovenija uvede ali izvaja skladno s pravnimi akti in odločitvami, sprejetimi v okviru mednarodnih organizacij (Ur.l. RS, št. 127/06 in 44/22), Finančna uprava RS pristojna za nadzor nad vnosom, iznosom, tranzitom in prenosom blaga ter predpisi, s katerimi so določeni omejevalni ukrepi.

Vlada Republike Slovenije je z dnem posodobitve smernic (8. 9. 2023), ki jih je pripravila Evropska komisija v zvezi z izvajanjem omejevalnih ukrepov, tudi sprejela ustrezne sistemske ukrepe, ki preprečujejo vsakršno uvozno carinjenje kateregakoli motornega vozila z registrskimi oznakami Ruske federacije.

V skladu z omenjenim Finančna uprava RS tako izvaja carinski nadzor nad predmetnim blagom. Morebitna pošiljka avtomobilov, ki bi prispela v Republiko Slovenijo, bi lahko vstopila v Luki Koper, kjer bi bilo tako blago zaznano in po potrebi zadržano oziroma odvzeto. Prav tako je sistemsko zaznan vsak poskus vložitve uvozne carinske deklaracije za vozila z registrskimi oznakami Ruske federacije, ki prispejo po cesti (v kolikor le-ta ne bi bila zavrnjena že na zunanji meji EU) in bi jih uvoznik želel uvozno ocariniti v Republiki Sloveniji.

Na podlagi navedenega Ministrstvo za finance predloga predlagatelja ne more podpreti.
 

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

V Republiki Sloveniji tako državni organi kot zasebni subjekti omejevalne ukrepe, ki jih je Evropska unija sprejela v zvezi z Rusko federacijo, izvajajo v skladu s pravnimi akti EU in ustrezno slovensko zakonodajo, predvsem Zakonom o omejevalnih ukrepih, ki jih Republika Slovenija uvede ali izvaja skladno s pravnimi akti in odločitvami, sprejetimi v okviru mednarodnih organizacij (ZOUPAMO).

Glede tega je treba poudariti, da je glavnina nadzorov nad prihodom vozil, ki imajo registrske tablice Ruske federacije, izvedenih že na cestnih mejnih kontrolnih točkah EU s tretjimi državami, ki pa jih Slovenija nima več. Prepoved vstopa avtomobilom z ruskimi registrskimi tablicami se nanaša na prepoved, ki so jo uveljavile vse države EU, ki mejijo na Rusko federacijo. Gre za omejitev potovanja ruskih državljanov in njihovih vozil.

Policija v Sloveniji skladno s svojimi pristojnostmi nadzira vsa vozila v javnem cestnem prometu enako, tako tista s slovenskimi kot tujimi registrskimi tablicami (tudi registrskimi tablicami Ruske federacije). Pri tem z vidika omejevalnih ukrepov - ukrepov omejevanja potovanj policija preverja okoliščine, ki se nanašajo na vizumsko poslovanje, kakor je opredeljeno v zakonu, ki ureja tujce.

Komentarji