Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Zakon za porodne spremljevalce

212 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Pozdravljeni

Zaradi odmevnega dogodka smrti novorojenčka na domu, predlagam, da se vzpostavi zakon kateri bo jasno določal kdo in pod kakšnimi pogoji je lahko dula oz kakršen koli zasebni spremljevalec ali svetovalec. Nekaj urno "izobraževanje" človeka, ki sploh primarno ni iz zdravstvene stroke je definitivno premalo za samostojno opravljanje dela, ki zajema življenje in človeško zdravje.

1. Dula je lahko samo oseba iz zdravstvene smeri (babica, zdravnik ali višja medicinska sestra) z ustreznim prekvalifikacijami in ne samo nekdo z nekaj urnim tečajem.

2. Ukinitev teh samooklicanih privatnih tečajev in vzpostavitev ustreznih šol preko javnega zdravstva in šolstva

3. Isto zdravstveno podlago naj opravijo tudi ostali svetovalci za dojenje, hranjenje ipd. Kateri imajo kakršno koli vezo z človeškim zdravjem in telesom ali ukinitev le teh in izobraževanje že utečenih patronažnih sester na področjih dojenja, hranjenja dojenčka itd.

4. Ustrezno vodenje in svetovanje bodočih mamic, katera je sploh primerna kandidatka za rojstvo na domu in v primeru, da je oseba v rizični nosečnosti ali z kakršnimi koli minimalnimi kontraindikacijami, ki lahko z porodom doma ogrozijo svoje ali otrokovo življenje, ustrezno izpolniti obrazce, da želijo vseeno porod na domu na lastno odgovornost.

5. Določiti koliko ustreznih oseb mora biti prisotnih pri samem porodu na domu.

Strošek gre v celotnem znesku samoplačniku.

10 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 48 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Ark 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji