Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Uporaba modrih luči pri redarstvu

334 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Menim, da bi bilo smiselno službi Mestnega, Občinskega in Medobčinskega Redarstva (v nadaljevanju: redarstvo) omogočiti uporabo modre svetilke ali kombinacijo modro – rumene svetilke z namenom zaustavitve vozila, ki vozi pred vozilom redarstva in naredi prekršek. Za ustrezno dokazovanje storitve prekrška in poteka postopka, bi morala biti vozila redarstva obvezno opremljena s kamero za snemanje prometa, posnetek storitve prekrška in poteka postopka pa se priloži kot dokaz do izvršitve plačila.

Poleg vozil Policije imajo trenutno pravico do uporabe modre luči na službenih vozilih vozila Carine, DARS-a in služb za zaščito in reševanje. Slednje modro luč uporabijo prvenstveno zaradi izvedbe nujnih nalog, ki so potrebne za reševanje življenja ali premoženja, medtem ko Carina in DARS uporabljata modre luči največkrat za ustavitev vozila zaradi izvedbe uradnega postopka pri njihovih nalogah.

Redarstvo ima trenutno, skladno s 103. Členom ZPrCP, pravico do uporabe rumene svetilke na svojih službenih vozilih, kar jih trenutno izenačuje z vozili ki se uporabljajo pri nadzoru in vzdrževanju cest, nameščanju in vzdrževanju prometne signalizacije in opreme, električnih, telekomunikacijskih in drugih naprav in napeljav na cesti ali ob njej, na vozilih inšpektorjev, pristojnih za nadzor cest, na vozilih za pomoč in odvoz poškodovanih in pokvarjenih vozil, odvoz napačno parkiranih vozil, odvoz odpadkov in z vozili izvajalcev zasebnega varovanja, ki so na intervencijski vožnji ali vožnji, namenjeni prevozom denarja in drugih vrednostnih pošiljk, kljub temu, da so njihove naloge (pooblastila) povsem drugačna.

Redarstva imajo naloge: nadzorovati varen in neoviran cestni promet v naseljih, varovati ceste in okolje v naseljih in na občinskih cestah zunaj naselij, skrbeti za varnost na občinskih javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah, vzdrževati javno premoženje, naravno in kulturno dediščino ter vzdrževati javni red in mir. Vse navedene naloge opravlja tudi policija.

Redarstvo lahko izvede uradni postopek le tako, da služben avto varno ustavi in nato izstopi iz vozila in ustavi vozilo, ki je storilo prekršek. V kolikor redarstvo ugotovi prekršek, za katerega je pristojno, iz svojega vozila (uporaba mobilnega telefona, neuporaba varnostnega pasu, neuporaba varnostne čelade pri motoristu, vožnja skozi rdečo luč na semaforju, neupoštevanje prometne signalizacije), ne sme in ne more ustaviti kršitelja, kar posledično pomeni opustitev izvedbe zakonsko naložene naloge.

Vladi RS zato predlagam, da uvrsti službena vozila redarstva, med vozila, pri katerih je upravičena uporaba modre utripajoče luči (ali kombinacije rumene in modre utripajoče luči) za namen ustavitve vozila, ki je storilo prekršek. Vozila redarstva naj se opremijo tudi s kamerami za snemanje prometa pred vozilom, posnetek prekrška pa naj služi kot dokaz za prekršek in potek postopka.

Redarstvo s tem ne dobiva nobenih dodatnih pooblastil, pridobi zgolj možnost ustavitve vozila, s katerim je bil storjen prekršek in je bil le-ta zaznan iz službenega vozila redarstva.

3 glasovi

31 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 36 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Scotch 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji