Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Stroški

677 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Glede na to da je povračilo potnih stroškov velik izdatek za javno upravo predlagam da se uvede nadzor glede dejanske vožnje ker se zaposleni javne uprave vozijo skupinsko pet z enim avtom potne stroški so pa plačani vsem petim ob tem je tudi čedalje več električnih avtomobilov ki za vožnjo ne rabijo bencina zaposleni pa prejemajo stroške za povračilo bencina ob tem navajam da stem kršijo zakon tudi s tem ko zahtevajo povračilo potnih stroškov vozijo se pa pet z enim avtom in tako porabi le eden bencin medtem ko se štirje vozijo zastonj stroške pa dobijo povrnjene kar je v nasprotju z podpisanimi zahtevami za povračilo potnih stroškov odgovor z izgovorom da je zakonsko vse urejeno tu ne pride v poštev ker je obvezno potrebno uvesti nadzor in tistim ki se vozijo skupinsko stroške povrnit le tistim ki jih imajo ostalim ki se vozijo zraven pa ne tudi tistim ne ki imajo avto na elektriko saj ne rabijo bencina in uvest sankcije

65 glasov

23 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 36 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zaza1010 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 10. 2023

Odziv Ministrstva za javno upravo

Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US, 15/22 in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljevanju ZDR-1) v prvem odstavku 130. člena določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela za javne uslužbence določajo aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS, št. 88/21), med njimi tudi Aneks h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 88/21). Le-ti so bili sklenjeni za realizacijo Dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021 (Uradni list RS, št. 88/21). Ureditev povračila stroškov prevoza na delo in z dela je posledica pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in ni enostransko sprejeta odločitev Vlade Republike Slovenije oz. Ministrstva za javno upravo.

Funkcionarjem pripadajo, skladno s prvim in drugim odstavkom 8. člena ZSPJS-AA (Uradni list RS, št. 139/22), povračila stroškov in drugih prejemkov v zvezi z delom v enaki višini in pod enakimi pogoji, kot to velja za javne uslužbence.

Skladno z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) pripada javnemu uslužbencu povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, če razdalja od naslova njegovega stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova, s katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, do naslova, kjer javni uslužbenec opravlja delo, po najkrajši varni poti, upoštevaje tudi pešpoti, znaša več kot 2 kilometra. Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) izrecno določajo, da se za merjenje razdalje uporablja daljinomer »Google.Zemljevidi«.

V skladu z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) se za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela za razdaljo od naslova stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova v kraju, iz katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo in z dela, do naslova v kraju opravljanja dela javnemu uslužbencu po najkrajši varni poti prizna kilometrina v višini 10 % cene neosvinčenega motornega bencina - 95 oktanov za vsak polni kilometer razdalje, vendar ne manj kot 30 evrov. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se javnemu uslužbencu povrne glede na število prihodov na delo in odhodov z dela.

V skladu z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) je kraj, iz katerega se javnemu uslužbencu povrnejo stroški prevoza na delo in z dela, naslov v kraju stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslov v kraju, iz katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo in z dela, če je ta bližji delovnemu mestu. Navedeno pomeni, da je javni uslužbenec od naslova v kraju, iz katerega se dejansko vozi na delo in z dela in ta naslov ni stalno ali začasno bivališče javnega uslužbenca, do naslova, kjer opravlja delo, upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela le, če je naslov, s katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, bližji delovnemu mestu.

Javni uslužbenec bo v skladu z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) vselej prejel povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v obliki kilometrine, razen, če bo delodajalcu predložil potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet. V tem primeru se mu bodo stroški prevoza na delo in z dela za mesec, za katerega bo predložil potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet, povrnili v višini cene imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet.

Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) določajo, da javni uslužbenec poda pisno izjavo za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, ki vključuje naslednje podatke: 1. naslov stalnega bivališča, 2. naslov začasnega bivališča, 3. kraj/i (naslov/i), od koder se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, 4. razdalja od stalnega bivališča do delovnega mesta (v km), 5. razdalja od začasnega bivališča do delovnega mesta (v km), 6. razdalja od kraja/ev (naslov/i), iz katerega/katerih se javni uslužbenec dejansko vozi na delo do delovnega mesta (v km), 7. uveljavljanje imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet: DA NE (označiti); v primeru DA – dokazilo o nakupu. Vsako spremembo podatkov iz 1., 2., 3. in 7. točke mora javni uslužbenec v osmih dneh sporočiti pristojni službi delodajalca.

V skladu s prvim odstavkom 36. člena ZDR-1 je delavec delodajalca dolžan obveščati o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti, in o vseh spremembah podatkov, ki vplivajo na izpolnjevanje pravic iz delovnega razmerja. Javni uslužbenec pa je dolžan delodajalcu sporočati oziroma navajati le pravilne podatke, v primeru posredovanja oziroma navajanja nepravilnih podatkov ali pa v primeru ne posredovanja podatkov pa lahko delodajalec zoper javnega uslužbenca uvede ustrezne delovnopravne postopke ali sproži morebitne odškodninske in druge postopke. Skladno s tretjim odstavkom 16. člena Zakona o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 63/07 – uradno prečiščeno besedilo, 65/08, 69/08 – ZTFI-A, 69/08 – ZZavar-E, 40/12 – ZUJF, 158/20 – ZIntPK-C, 203/20 – ZIUPOPDVE, 202/21 – odl. US in 3/22 – ZDeb) delodajalec javnemu uslužbencu ne sme zagotavljati pravic v večjem obsegu, kot je to določeno z zakonom, podzakonskim predpisom ali s kolektivno pogodbo, če bi s tem obremenil javna sredstva.

Upoštevaje navedeno, pojasnjujemo, da aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS, št. 88/21) javnim uslužbencem ne prepovedujejo, da bi se skupaj vozili na delo, kar pomeni, da so do povračila stroškov prevoza na delo in z dela upravičeni tudi tisti javni uslužbenci, ki se skupaj z istim npr. avtomobilom ali npr. skuterjem vozijo na delo in z dela. Javni uslužbenci lahko namreč prihajajo na delo in odhajajo z dela sami (samostojno) ali s sopotnikom oziroma sopotniki po poteh, ki jih izberejo sami, z vrsto prevoznega sredstva (npr. avtobus, vlak, skiro, kolo, električno kolo, skuter, moped) in tipom prevoznega sredstva (npr. avtomobil na bencinski, dizelski, električni ali hibridni pogon), ki ga izberejo sami in na način, ki ga izberejo sami (npr. peš, s taksi prevozom itd.), saj jim delodajalec ne more in ne sme določati načina prihoda in odhoda z dela, prav tako pa tudi ne prevoznega sredstva, niti ne more pogojevati, da uslužbenci, ki ne posedujejo vozniškega dovoljenja in torej ne morejo upravljati prevoznega sredstva, s katerim prihajajo na delo in z odhajajo z dela, niso upravičeni do povračila stroškov prevoza na delo in z dela v višini 10% cene neosvinčenega motornega bencina - 95 oktanov.

Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21), katerih podpisniki so Vlada RS in reprezentativni sindikati javnega sektorja, namreč določajo podlago za obračun in izplačilo stroškov prevoza na delo in z dela, kar pa ne pomeni, da mora javni uslužbenec na delo in z dela prihajati na način, kot so mu povrnjeni stroški prevoza na delo in z dela.

Komentarji