Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev oddaje praznih DDV-O obrazcev

319 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Sedaj je potrebno na mesečni/tri-mesečni interval davčni upravi oddajati obrazec DDV-O tudi v primeru da ni bilo obdavčljivega prometa za preteklo obdobje. Se pravi se mora oddati prazen obrazec.

Predlagam ukinitev tega pravila. Obrazec se naj oddaja samo v primeru, da ko je bil promet v tem obdobju.

26 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR X xpath 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 10. 2023

Odziv Ministrstva za finance

V zvezi s prejeto pobudo uvodoma pojasnjujemo, da Direktiva Sveta 2006/112/ES z dne 28. novembra 2006 o skupnem sistemu davka na dodano vrednost in spremembe te direktive (t.i. DDV direktiva) podrobnosti glede vsebine in načina predložitve obračunov DDV prepušča nacionalnim ureditvam držav članic. Na tej podlagi so obveznosti davčnih zavezancev v zvezi z oddajo obračunov DDV v Sloveniji urejene v Zakonu o davku na dodano vrednost in Pravilniku o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.

V drugem odstavku 88. člena Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12, 46/13, 86/14, 90/15, 77/18, 59/19, 72/19, 196721 –  ZDOsk, 3/22, 29/22 – ZUOPDCE in 40/23 – ZDavPR-B; v nadaljnjem besedilu: ZDDV-1) je izrecno določeno, da mora davčni zavezanec predložiti obračun DDV ne glede na to, ali je za davčno obdobje, za katero predloži obračun, dolžan plačati DDV. Davčni zavezanec mora torej davčnemu organu predložiti obračun DDV za vsako davčno obdobje ne glede na to, ali je v posameznem davčnem obdobju za zavezanca nastala obveznost plačila DDV ali ne. Obračun DDV mora predložiti v elektronski obliki.

Veljavna ureditev tako omogoča določitev nabora davčnih zavezancev, ki so dolžni predložiti obračun DDV in preprečuje izogibanje plačevanju DDV. Slednje je pomembno z vidika nadzora Finančne uprave Republike Slovenije, kjer se opravljajo navzkrižni nadzori oziroma preverjanja. Poleg tega veljavna ureditev o obveznosti predložitve obračuna DDV omogoča ustrezno izvajanje sankcioniranja davčnih zavezancev, ki kršijo obveznost predložitve obračuna DDV-O. V primeru ukinitve navedene obveznosti nadzorni organ ne bi več imel informacije, kdo od davčnih zavezancev je dejansko dolžan predložiti obračun. Glede izvajanja sankcioniranja navedene obveznosti dodatno pojasnjujemo, da Finančna uprava RS v primeru nepredložitve obračuna DDV davčne zavezance najprej pozove k predložitvi obračuna in šele v primeru neodzivnosti davčnega zavezanca sproži prekrškovni postopek in izreče globo.

Oddaja obračuna DDV davčnemu organu omogoča tudi nadzor nad predložitvijo poročila o dobavah blaga in storitev, za katere mora DDV plačati prejemnik, identificiran za namene DDV v Sloveniji (obrazec PD-O) in rekapitulacijskega poročila o čezmejnih dobavah in pridobitvah davčnega zavezanca (obrazec RP-O), kar je pomembno predvsem z vidika preprečevanja davčnih goljufij.

Na podlagi navedenega, Ministrstvo za finance prejete pobude ne podpira.

Komentarji