Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cigarete, Deklaracije in zakon

294 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Zakon navaja da mora biti vsako blago v prodaji deklarirano ter mora imeti izpisano vsebino in količine vsebnosti.

Glede na to da je oglaševanje cigaret prepovedano in ima fotografija na škatlicah antiučinek,

Predlagam vladi, da ponovno uvede izpis kot velja za vse druge učinkovine:

Količino tobaka, kakovost tobaka, izvor države pridelanega tobaka, proizvajalca papirja, vse dodatne aditive in dodatke ki so prepojeni v papirju, količino in vrsto sladil, ki so primešane za zasvojevanje.

Trenutno gre namreč za zavajanje, ko se naključni napisi, ki nimajo nobene informacije o cigareti pišejo z namenom odganjanja kupcev.

Učinek je nikakršen, razen morda napis (da cigareta lahko vsebuje 70 karcinogenih snovi)

Red je da jih proizvajalec navede količino in vsebino tako kot aditiv k tobaku kot tudi sestavo filtra ter papirja kot je to v ostalih proizvodih.

29 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR O obhodnik 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 10. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (UL RS, št. 9/17 in 29/17, v nadaljevanju: ZOUTPI) in Pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov (UL RS, št. 22/19) podrobno določata, katere informacije so lahko navedene na embalaži cigaret.

Velika slikovna opozorila na cigaretnih škatlicah in navedba »Tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.« so bili uvedeni na podlagi Direktive 2014/40/EU o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov in razveljavitvi Direktive 2001/37/ES (v nadaljevanju: direktiva).

Na podlagi direktive je bilo potrebno prilagoditi določbe o označevanju novim znanstvenim dognanjem. Navajanje vrednosti emisij za katran, nikotin in ogljikov monoksid na zavojčkih cigaret se je na primer izkazalo za zavajajoče, saj zaradi tega potrošniki menijo, da so nekatere cigarete manj škodljive od drugih.

Namesto objavljanja sestavin na embalaži so sedaj proizvajalci in uvozniki tobačnih izdelkov, v skladu z ZOUTPI in direktivo, obvezani, da Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) posredujejo seznam vseh sestavin in njihove količine, uporabljene pri proizvodnji tobačnih izdelkov za vsako znamko in vrsto tobačnega izdelka, vključno z vrednostjo emisij katrana, nikotina in ogljikovega monoksida. Podatki o tem so objavljeni na spletni strani NLZOH (www.tobak.si), ob upoštevanju varovanja podatkov, ki jih proizvajalci in uvozniki navedejo kot poslovno skrivnost.

Komentarji