Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

preden gre avtomobil v razgradnjo se iz njega poberejo še uporabni deli in se prodajo zainteresiranim

416 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uredi, da preden gre avtomobil v razgradnjo se iz njega poberejo še uporabni deli in se prodajo zainteresiranim. Nekateri imajo starejše avtomobile in se deli teh avtomobilov več ne prodaja in zato je smiselno, da se uredi predlagno.

40 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 1. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

V splošnem se deli vozil iz vozila odvzemajo v okviru opravljanja dejavnosti servisiranja in vzdrževanja vozil. Vozila, ki se razstavljajo za namen odvzema delov ali materialov se obdelujejo kot odpadki torej skladno s pravili, ki jih določa predpis o izrabljenih vozilih. Samo tako je mogoče zagotavljati ustrezno ravnanje z nevarnimi snovmi iz vozila in preprečevanje morebitnega vpliva teh snovi na okolje in zdravje ljudi. Motorna vozila namreč vsebujejo nevarne snovi, zato so, ko postanejo odpadek nevarni odpadek.

Osnovni cilj predpisa o ravnanju z izrabljenimi vozili je zagotoviti preprečevanje onesnaževanja okolja z izrabljenimi vozili in povečati njihovo predelavo in recikliranje. Uredba o izrabljenih vozilih (Uradni list RS št. 32/11, 45/11-popr. in 26/12), v 8. členu določa, da mora zadnji imetnik izrabljeno vozilo oddati na zbiralnem mestu ali v obratu za razstavljanje, ki izvaja tudi prevzem izrabljenih vozil. Izrabljeno vozilo je prepovedano pustiti v naravnem okolju, ga odvreči, razstaviti ali z njim drugače nenadzorovano ravnati. Izrabljena vozila se smejo razstavljati le v obratih za razstavljanje.

V obratih za razstavljanje se iz izrabljenih vozil najprej odstranijo nevarne snovi in materiali ter sestavni deli, ki vsebujejo nevarne snovi. Izrabljeno vozilo se razstavi zaradi pridobitve sestavnih delov za ponovno uporabo, recikliranja sestavnih delov motornih vozil, njihove oddaje v drobljenje ali oddaje v predelavo ali odstranjevanje.

Za doseganje večje predelave in recikliranja izrabljenih vozil so bili določeni deleži ponovne uporabe, predelave in recikliranja izrabljenih vozil, ki morajo biti pri razgradnji doseženi. Od leta 2015 dalje je tako pri razgradnji izrabljenih vozil potrebno ponovno uporabiti in reciklirati 85 % mase praznega vozila in ponovno uporabiti in predelati 95 % mase praznega vozila. Uredba o izrabljenih vozilih tudi določa, da mora upravljavec obrata za razstavljanje pred oddajo razstavljenega vozila v drobljenje ali v obdelavo v drugi napravi za predelavo izločiti in predati v ponovno uporabo ali recikliranje sestavne dele, materiale in tekočine v letnem deležu desetih odstotkov od celotne mase prevzetih praznih izrabljenih vozil.

Razgradnja izrabljenih vozil torej temelji na tem, kar predlaga zadevni predlog, na oddaji sestavnih delov in materialov izrabljenih vozil v ponovno uporabo, recikliranje in predelavo. Zainteresirani lastniki pa lahko sestavne dele vozil pridobijo v obratih za razstavljanje izrabljenih vozil.

Zaradi preprečevanja tveganja za onesnaževanje okolja in zdravje ljudi pa se lahko razstavljanje izrabljenih vozil izvaja samo v obratih za razstavljanje, z ustreznim okoljevarstvenim dovoljenjem.

Komentarji