Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

E-uprava - optimizacija

298 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Pozdravljeni.

Kot veliki družini nam pripada delna oprostitev cestne takse za eno vozilo. Za uveljavitev tega bonusa sem potreboval (izjava na tehničnem) izpis članov gospodinjstva.

Ker ta izpis več ne obstaja (info iz UE), sem preko EUprave naročil izpis oseb, prijavljenih na naslovu. Po nekaj dneh sem se ustavil na UE, ker sem zadevo pač potreboval. In smo začeli..

Najprej kaj potrebujem, zakaj, kaj sem doslej opravil... Če pustimo ob strani dejstvo, da sem po 45 minutah na okencu od druge sodelavke na UE naključno izvedel, da je dovolj odločba za otroški dodatek ali veliko družino, je bila obravnava korektna. Le, da je obrazec po internih UE navodilih plačljiv, na E-upravi pa je navedeno, da je brezplačen (tudi fizično).

Tema predloga pa izhaja iz sistema elektronskih zahtevkov na EUpravi. Ko oddaš e-zahtevek za seznam oseb prijavljenih na naslovu, mora na UE zaposleni NATISNITI:

- vložni list zadeve (mapico)

- e-zahtevo

- lastništvo nepremičnine

- izpis oseb, prijavljenih na naslovu

Ker smo vmes ugotovili, da tega obrazca ne potrebujem, sem podpisal, da umikam vlogo za obrazec.

Nakar sem pred nekaj dnevi prejel priporočeno pošto iz UE, v kateri me obveščajo o ustavitvi postopka izdaje obrazca.

Predlagam, da se v duhu brezpapirnega poslovanja uredi direktno arhiviranje brez vmesnega tiskanja elektronskih zahtevkov ter obveščanje registriranih uporabnikov preko EUprave, ne pa preko fizične pošte.

Lep pozdrav,

Zoran

 

 

 

 

41 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B brejvhart 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 10. 2023

Odziv Ministrstva z digitalno preobrazbo

Prejet predlog smo preučili in ugotavljamo, da je prišlo v konkretnem primeru do nekaj nesporazumov. Obrazec, ki bi ga gospod moral pridobiti, je potrdilo o potomcih, za katerega je na eUpravi na voljo vloga: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/promet/vozniki-in-vozila/potrdilo-opotomcih.html

Elektronska vloga ni plačljiva, če pa se potrdilo pridobi na UE, je zanj potrebno plačilo upravne takse v višini 3,00 EUR. Žal na Ministrstvu za digitalno preobrazbo pogosto ugotavljamo, da uslužbenci podajajo nepopolne informacije in od strank po nepotrebnem zahtevajo določene fizične dokumente. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je organe večkrat opozorilo na pravilno elektronsko poslovanje. Vsebinsko pa so za posamezna področja pristojna ministrstva, ki skrbijo za ustrezna vsebinska navodila za upravne enote in druge prvostopenjske organe, ki izvajajo konkretne upravne postopke oz. druge upravne naloge. Za področje prometa je odgovorno Ministrstvo za infrastrukturo, ki pripravlja tudi navodila za delovanje tehničnih pregledov in upravnih enot na tem področju. Glede samega delovanja upravnih enot pa je pristojno Ministrstvo za javno upravo, ki lahko poda tudi ustrezne usmeritve glede tiskanja.

Ministrstvu za infrastrukturo, kot tudi Ministrstvu za javno upravo smo posredovali predlog državljana in jih prosili, da upravne enote in tehnične preglede ponovno opozorijo na pravilno postopanje.

Komentarji