Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ponastavitev stopenj DDV

330 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Spomnimo se, da se je stopnja DDV dvignila, ker je bila gospodarska kriza.

Dvig je tako predstavljal krizni ukrep, ki kot vidimo, velja tudi, ko je dotična kriza mimo.

Link: old.delo.si/novice/varcevalni-ukrepi/vlada-potrdila-zvisanje-ddv-in-druge-ukrepe.html

Zato vladi predlagam, da sprejme sklep za obuditev gospodarstva in pomoč državljanom, tako, da zniža stopnjo DDV na predkrizno vrednost.

Državljani bodo tako ali tako potrošili enako količino denarja.

38 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znidaric 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 10. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Povečanje stopenj DDV, ki je bilo uveljavljeno s 1. julijem 2013, je bil  trajen in ne le začasen ukrep, saj je  bil pomemben za konsolidacijo javnih financ na prihodkovni strani v skladu s Programom stabilnosti Vlade sprejetim v letu  2013. Z ukrepom povečanja stopenj se torej v prvi vrsti zasledovala javnofinančna konsolidacija, vendar gre za ukrep, ki je tako kot leta 2013, tudi danes še vedno pomemben kot strukturni ukrep, ki lahko v veliki meri vpliva na učinkovitost in strukturo javnih financ.

Znižanje stopenj DDV, ki jih predlaga pobudnik, bi v grobem pomenila znižanje prihodkov državnega proračuna v višini 500 mio EUR na letni ravni. Tak finančni izpad bi pomenil tako veliko povečanje proračunskega primanjkljaja, da bi to pomembno povečalo kreditno tveganje, tako za državo kot za slovenska podjetja, kar bi vodilo v resna makroekonomska neravnovesja. Brez hkratne nadomestitve takega izpada z ukrepi na prihodkovni ali odhodkovni strani proračuna, znižanje stopenj DDV ni mogoče.

V skladu s Programom za delo koalicije 2022 – 2026 se sledi razvojno usmerjeni fiskalni politiki, katere cilj ostaja postopno zmanjševanje javnega dolga in zagotovitev dolgoročno vzdržnega proračuna glede na pričakovani obseg bruto domačega proizvoda. To je osnovno vodilo pri snovanju ekonomskih politik, kamor sodi tudi davčna politika, zato je pomembno, da se vseh nadaljnjih sprememb teh politik lotevamo z veliko mero previdnosti.

V trenutnih razmerah, ko bo v prihodnjih letih za odpravljanje posledic naravnih ujm zgodovinskih razsežnosti v letu 2023 potrebno zagotoviti znatna finančna sredstva in se uvajajo dodatni solidarnostni prispevki državljanov za zagotovitev sredstev za obnovo, so vsakršni ukrepi na davčnem področju, ki bi povzročali izpad javnofinančnih prihodkov državnega proračuna, še toliko bolj problematični.

Ministrstvo za finance prispele pobude tako ne more podpreti.

Komentarji