Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Obvezna upokojitev ob izpolnitvi pogojev; starost - delovna doba.

88 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Po zadnjih podatkih imamo v RS cca. 30 000 oseb, ki nočejo zapustiti svojega delovnega mesta kljub izpolnjevanju vseh predpisanih pogojev za upokojitev. To so seveda t.i. sedeča, dobro plačana delovna mesta, kjer je zahtevana višja ali visoka izobrazba. Zaradi te dodatne zavore (če k enačbi dodamo še študentsko delo, ki je dodatna nelojalna konkurenca rednemu delu) množica mladih sposobnih kadrov odhaja v tujino vsako leto, kar znese več kot 1000 oseb na leto. Pri nas zato že leta primanjkuje kadrov.

Predlagam, da končno Vlada RS zbere pogum, se upre lobijem in sprejeme zakonsko novelo, da je upokojitev ob izpolnitvi zakonskih pogojev (starost, delovna doba) obvezna, razen v primerih, ko gre za interes države; ko gre za osebo, ki poseduje posebna znanja in je njeno znanje vitalnega pomena za razvoj, napredek nekega področja; vendar takih oseb ne sme preseči več kot 1000 oseb za območje celotne države. Nad to številko je možno še poseči, vendar s posebnim dovoljenjem Vlade RS, za vsak posamezen primer posebej, kar se mora tudi pisno utemeljiti.

Te logične spremembe stojijo že leta, predvsem zaradi pritiska oseb na visokih položajih, ki nočejo zapustiti svojih udobnih, človeku prijaznih delovnih mest z relativno visokimi dohodki.

Ker te osebe očitno niso sposobne solidarnosti oziroma samorefleksije; apeliram na državo, da sama z zakonom določi OBVEZNO UPOKOJITEV OB IZPOLNJEVANJU POGOJEV Z DOLOČENIMI IZJEMAMI.

Ljudje, ki resnično garajo za minimalne dohodke komaj čakajo penzijo, kar je razumljivo; nepošteno in skrajno sebično pa je, da osebe, ki bodo imele visoke penzije odžirajo prihodnost bodočim rodovom s svojim ne-odhodom v penzijo.

AVTOR G Gospod XY 15 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in že ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/16544

Komentarji