Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

spremembe v zakonodaji gradnje mostov

173 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Zadnje katastrofalne poplave so nas morda nekaj naučile, in sicer, da bi lahko morda konkretnejše upoštevali mnenja uglednih in priznanih strokovnjakov iz projektiranja ter jih uveljavljali v bodoči zakonodaji.

Kot primer navajam enega najuglednejših slovenskih gradbenih inženirjev g,Marjana Pipenbaherja, ki navaja, da je ogromno slovenskih mostov nepravilno zgrajena in da se temeljitev mosta ne sme izvesti v strugi ampak na brežini. Po strokovnem mnenju g.Pipenbaherja se strošek investicije gradnje mostu zaradi spremembe temeljenja iz brežine v strugo zmanjša za 10%. Tu se sedaj pojavlja vprašanje kakšen je pa strošek ko zaradi nepravilnega temeljenja mostu pride do poplave ali celo do porušitve samega mosta. V najboljšem primeri je strošek škode 100% enak strošku investicije. V večini primerov poplav pa je faktor škode nekajkrat večji od stroška celotne investicije.

Vladi zato predlagam, da zakonsko prepove gradnjo mostov , ki bodo imela temeljenje v strugi reke razen v primerih, ko bo faktor pretoka nekajkrat večji kot so stoletne vode. Faktor naj določijo priznani projektanti, kot je na primer g.Pipenbaherja.

Hvala.

19 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Stojan Fajmot 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji